Otazníků k Turnaji mistryň ubylo! Pořadatelé oznámili termín i první účastnice

- Marek Bartošík

Závěrečný podnik sezóny na ženském tenisovém okruhu už zná kromě svého místa i termín konání. Turnaj mistryň neboli WTA Finals se letos uskuteční od středy 10. do středy 17. listopadu v mexické Guadalajaře, hrát se bude venku na tvrdém povrchu. Ve dvouhře si zatím zajistily účast světová jednička Ashleigh Bartyová z Austrálie, druhá hráčka žebříčku Aryna Sabalenková z Běloruska a také šampionka Roland Garros Barbora Krejčíková. Tenistka z Ivančic se kvalifikovala také ve čtyřhře spolu s Kateřinou Siniakovou. Kromě elitní české dvojice má jistou místenku do Guadalajary ještě japonské duo Šuko Aojamaová, Ena Šibaharaová.

Pohádková sezóna Barbory Krejčíkové dostala podle očekávání také sladkou tečku v podobě dvojité účasti na Turnaji mistryň. Pětadvacetiletá Češka, která je aktuální světovou singlovou pětkou a deblovou dvojkou žebříčku WTA, může ve svých plánech už najisto počítat se startem na prestižním klání v mexické Guadalajaře. Navázala tak na Karolínu Plíškovou, jež se před pěti lety rovněž kvalifikovala ve dvouhře i ve čtyřhře.

Krejčíková letos v singlu ovládla turnaje ve Štrasburku, Praze a také grandslamové Roland Garros, v deblu se po boku Kateřiny Siniakové radovala z trofeje na Gippsland Trophy v Melbourne, dále v Madridu, na Roland Garros a LOH v Tokiu. Sehrané české duo už se na WTA Finals představilo dvakrát – jednou dokráčelo do finále (2018), jednou skončilo ve skupině (2019).

WTA Finals se tradičně zúčastní osm singlistek a osm deblových párů. Skoro jistý start má také wimbledonská finalistka Karolína Plíšková, jíž patří v letošním pořadí čtvrtá příčka (za třetí Krejčíkovou).

Turnaj se letos koná v náhradní mexické lokalitě, tedy městě Guadalajara. Od roku 2022 by se měl vrátit do čínského Šen-čenu, kde se poprvé uskutečnil v roce 2019 (loňský ročník se nekonal kvůli covidu-19). Poslední šampionkou WTA Finals je Australanka Ashleigh Bartyová.

Organizátoři alespoň částečně uzpůsobili termín hráčkám, které se zúčastní také 1. ročníku Mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové v Praze (1.–6. listopadu). WTA Finals tak vypukne až ve středu 10. listopadu. Účastnice obou akcí však stále budou muset překonat sedmihodinový časový posun, rozdíl cca 1300 metrů nad mořem a přesun z haly do venkovního prostředí.