J&T Banka Ostrava Open: Martincová otočila bitvu se Siniakovou. Voráčová po dramatu postupuje

- Redakce

Prestižní turnaj kategorie WTA 500 s názvem J&T Banka Ostrava Open měl na programu čtvrtý hrací den, během něhož se poprvé představily také české tenistky. Držitelky divokých karet Kateřina Siniaková a Tereza Martincová se střetly v souboji prvního kola. Úspěšnější byla nakonec Martincová, která v tiebreaku třetí sady odvrátila mečbol. Do deblové soutěže naskočily Renata Voráčová a Němka Vivian Heisenová, které odvrátily mečbol a po obrovském boji postoupily do čtvrtfinále. Favorizovaná Němka Angelique Kerberová překvapivě ztroskotala už v úvodním kole na Švýcarce Jil Teichmannové.

Martincová po velké bitvě udolala Siniakovou!
Vítězkou střetnutí dvou držitelek divokých karet na halovém J&T Banka Ostrava Open se stala Tereza Martincová (61.), která v úvodní rundě vydřela po třech hodinách a šesti minutách výhru 5:7, 6:4 a 7:6(7) nad Kateřinou Siniakovou (50.).

První set nabídl velkou přetahovanou. Siniaková do něj vstoupila rychlým brejkem, o který ale hned přišla. Poté vedla 5:3, Martincová ale srovnala na 5:5. Siniaková však ukořistila velmi dlouhý jedenáctý gem na returnu a vzápětí po maratónském dvanáctém gemu první sadu uzavřela při svém podání, když proměnila až čtvrtý setbol (a odvrátila dva brejkboly na 6:6).

Ve druhém dějství měla naopak od začátku navrch Martincová, která ale dvakrát ztratila náskok brejku. Až třetí brejk ze závěrečné desáté hry jí zajistil srovnání na 1:1 na sety.

Zkraje třetí sady se misky vah pro změnu naklonily na stranu Siniakové, jež hned v prvním gemu vybojovala brejk. Tuto výhodu udržela i po čtvrtém gemu, v němž prohrávala při svém podání už 0:40. Martincová si pak ale ztracené podání vzala zpět a tenistky si následně držely servis až do tiebreaku.

V něm Siniaková rychle odskočila do vedení 5:0, Martincová ale srovnala na 5:5. K prvnímu mečbolu se dostala za stavu 6:5 Siniaková, příležitost však kvůli chybě z forhendu nevyužila. Martincová se posléze dopracovala k vedení 7:6, Siniaková reagovala parádním bekhendovým winnerem. Nicméně na druhý mečbol Martincové už byla tenistka z Hradce Králové krátká.

„Byl to náročný a vyrovnaný zápas, což je vidět i podle skóre. Myslím, že jsem předvedla dobrý výkon, bohužel se mi nepovedl konec. Samozřejmě je to zklamání, měla jsem to dohrát. Musím si z toho vzít pozitivní věci. Hrála jsem solidně a byla jsem aktivní, snažila jsem se do toho chodit. Jsem ráda, že i přes chyby jsem se nestáhla,“ uvedla po svém vyřazení Siniaková.

„Jsem fakt naprosto vyčerpaná. Atmosféra byla neskutečná, diváci fandili strašně fajn na obě strany, podporu jsme měly obě. Kačka teď hraje super. Myslím, že jsme předvedly výborný výkon, těžké výměny. Musela jsem se soustředit na každý míč a nepřipouštět si skóre,“ zhodnotila Martincová.

Vítězka napínavého českého derby si zajistila postup do osmifinále, kde ji ve čtvrtek čeká ruská favoritka Anastasia Pavljučenkovová (13.).

Voráčová s Heisenovou zvládly náročnou bitvu
Renata Voráčová a Němka Vivian Heisenová doslova vydřely postup do čtvrtfinále čtyřhry na halovém turnaji J&T Banka Ostrava Open. Česko-německá dvojice udolala v prvním kole rusko-japonskou dvojici Anna Blinkovová, Misaki Dojová 1:6, 6:2 a 15:13.

Voráčová a Heisenová prohrávaly v supertiebreaku už 0:4 a 5:8, poté čelily za stavu 8:9 dokonce mečbolu. Ten však odvrátila Heisenová vítězným bekhendem po čáře. Česko-německý tandem od té doby ani jednou neprohrával a nakonec využil svůj pátý mečbol.

Teichmannová skolila favoritku Kerberovou
Trojnásobná grandslamová šampionka Angelique Kerberová (15.) skončila na &T Banka Ostrava Open už v prvním kole. Německá favoritka podlehla ve večerním utkání Švýcarce Jil Teichmannové (42.) po pouhých 72 minutách 2:6 a 3:6. Kerberová ještě ve druhé sadě stáhla manko z 1:5 na 3:5, Teichmannová ale duel na druhý pokus dopodávala.

1. kolo dvouhry
Šuaj Čang (CHN, 48.) – Julia Putincevová (KAZ, 49.) 7:5, 6:7(7), 4:6
Ana Konjuhová (CRO, 77.) – Anastasia Pavljučenkovová (RUS, 13.) 6:7(3), 1:6
TEREZA MARTINCOVÁ (61.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (50.) 5:7, 6:4, 7:6(7)
Angelique Kerberová (GER, 15.) – Jil Teichmannová (SUI, 42.) 2:6, 3:6
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 31.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 16.) 1:6, 3:6

1. kolo čtyřhry
Blinkovová (RUS), Dojová (JPN) – Heisenová (GER), VORÁČOVÁ 6:1, 2:6, 13:15
Sharmaová (AUS), Van Der Hoeková (NED) – Fominová (RUS), Kawaová (POL) 7:5, 7:5
Piterová (POL), Zimmermannová (BEL) – Hozumiová, Ninomijaová (JPN) 3:6, 6:3, 6:10
Christianová (USA), Routliffeová (NZL) – Bhosaleová (IND), Webleyová-Smithová (GBR) 6:3, 6:4
Bektasová (USA), Mooreová (GBR) – Mirzaová (IND), Čang (CHN) 7:6(3), 5:7, 7:10