Bez ztráty setu pro největší titul kariéry! Kolářovi triumf vynese další vylepšení maxima

- Jan Vojkůvka

Parádní týden v polském Štětíně má za sebou český tenista Zdeněk Kolář, jenž potvrdil, že se v této sezoně nachází v životní formě. Čtyřiadvacetiletý Kolář v Polsku vybojoval už svůj třetí titul v kariéře, když ve finále porazil domácího Kamila Majchrzaka 7:6(4), 7:5. Český hráč zároveň získal svůj nejcennější titul v kariéře, jelikož vůbec poprvé ovládl turnaj z kategorie ATP Challenger Tour 125.

Rodák z Bystřice nad Pernštejnem oslavil ve Štětíně třetí letošní a zároveň i kariérní titul ze dvouhry na challengeru a znovu svého prvenství dosáhl na antuce. Poprvé se však radoval v kategorii Challenger 125, přičemž doposud slavil vítězství v kategoriích Challenger 50 (Oeiras) a Challenger 100 (Jasy).

Zisk třetího letošního titulu navíc vybojoval ve velkém stylu. V Polsku neztratil ani jeden set a hned dvakrát si vyšlápl na favorizovaného soupeře. V úvodním kole totiž porazil českou jedničku Jiřího Veselého 7:6, 6:3 a v nedělním finále zdolal ve dvou těsných sadách domácího favorita Kamila Majchrzaka.

Cesta za triumfem však rozhodně nebyla jednoduchá. V první sadě Zdeněk dokonce čelil hned pěti setbolům soupeře a dramatický 12. gem strhnul na svou stranu až po devíti shodách. Ve druhé sadě pak neudržel vedení 4:2, o výhodu brejku přišel, ale koncovka znovu vyzněla v jeho prospěch. Tentokrát nepotřeboval k výhře tiebreak a ve 12. hře se prosadil čistou hrou na returnu.

Kolář svým triumfem ve Štětíně prodloužil svou stoprocentní finálovou bilanci v probíhající sezoně. Celkově se jednalo o jeho čtvrté finále na okruhu ATP Challenger Tour, přičemž v květnu 2016, kdy si o titul zahrál v Ostravě, se neprosadil v souboji s Constantinem Lestiennem.

Český tenista za své vítězství ve Štětíně obdrží vedle prize money 18 290 eur také 125 bodů do žebříčku ATP. Z nich kvůli předchozím výsledkům přitom odečte jen 7 bodů a jeho výrazný zisk z polského turnaje mu pomůže k dalšímu vylepšení žebříčkového maxima.

V pondělním vydání rankingu ATP si Kolář polepší o 36 míst a pronikne na 149. příčku světa. V kalendářním žebříčku, tzv. Race, dokonce bude figurovat na senzačním 98. místě.