Kvitová se těší do Ostravy na rodinu i fanoušky. BJK Cup hrát nebudu, přiznala složité rozhodnutí

- Jan Vojkůvka

Jednou z největších hvězd J&T Banka Ostrava Open bude jednoznačně Petra Kvitová. Zkušená jednatřicetiletá tenistka, která po US Open krátce odpočívala v Monte Carlu a doma ve Fulneku, bude v Ostravě plnit roli nasazené dvojky a těší se na podporu nejen českých fanoušků, ale i své rodiny, která ji přijede podpořit. Zároveň však přiznala, že kvůli nabitému programu a s ohledem na své tělo bude muset vynechat finále BJK Cupu.

Bývalá světová dvojka a aktuální světová desítka je již v Ostravě, kde se pilně připravuje na svůj domácí start, a kde absolvovala i tiskovou konferenci před začátkem turnaje z kategorie WTA 500.

„Těším se. Přece jenom je to domácí turnaj, o to je to hezčí. Je fajn, že můžou přijít i lidé, přijede mi i rodina, nemají to daleko. Věřím, že si turnaj užijeme, ať už dopadne jakkoliv,“ přeje si Kvitová, která loni v Ostravě nestartovala a na této akci tak bude debutovat.

Ani zdaleka se však nejedná o první ostravský turnaj v kariéře. Město se totiž stalo místem, kde vlastně prožila svou turnajovou premiéru. „V Ostravě jsem jako malinká hrála svůj úplně první turnaj. Vyhrála jsem tehdy první kolo ve třech setech a pak jsem prohrála. Ty tři sety mě od té chvíle provázejí už celý život,“ vzpomínala zasněně.

Ostravu, na kterou má dle svých slov spoustu krásných vzpomínek, a to i díky Fed Cupu (ostatně zde vyhrála všech osm odehraných zápasů), bere také jako příležitost si vylepšit svou letošní bilanci, která podle ní není úplně ideální. „Určitě jsem měla lepší roky než ten letošní, ale měla jsem i horší sezóny,“ upozornila. „Je to něco mezi. Neměla jsem takové úspěchy jako v předchozích letech. Ale vyhrála jsem turnaj,“ podotkla vítězka podniku v katarském Dauhá.

Je to pro ni také poslední příležitost, jak se v probíhající sezoně představit před domácím publikem. Kvůli nabitému programu se totiž rozhodla vynechat finálový turnaj Billie Jean King Cupu, který se bude hrát v Praze.

„BJK Cup hrát nebudu, oznámila jsem to kapitánovi. Je to pro mě o dvou třech turnajích do konce sezóny, potřebuji si odpočinout. Měla jsem spoustu zranění, tělo to nezvládá,“ uvedla vítězka celkem šesti ročníků Fed Cupu.

„Samozřejmě, že to nebylo jednoduché rozhodování, ale musím myslet na sebe. Nejsem nejmladší,“ podotkla. „Věřím, že se o to mladší holky postarají. Zahrála bych si ráda, ale abych zvládla hrát ještě pár sezón, potřebuji volno. Musím doléčit všechny neduhy, které na těle mám.“

„Pořád se totiž cítím unavená, Amerika byl pro mě extrém,“ vrátila se do současnosti ke svému zdravotnímu stavu a rozpoložení. „Potřebovala jsem vypnout a odpočinout si, což se trošku povedlo, ale stále ne úplně dostatečně. Těším se na konec sezóny, až to padne. Ale rok už se blíží ske konci. Co je ve mně, to se budu snažit vymáčknout,“ dodala bojovně.

Kvitová vstoupí do turnaje až ve druhém kole, v úvodní rundě má totiž volný los. Soupeřkou v boji o postup do čtvrtfinále jí bude vítězka zápasu mezi Caroline Garcíaovou a Paulou Badosaovou.