Obrovská senzace v Davis Cupu! Schwartzman prohrál s juniorem bez světového žebříčku

- Jan Vojkůvka

Něco neskutečného se v sobotu odehrálo v rámci bojů o postup do kvalifikace finálového turnaje Davis Cupu pro rok 2022. V Buenos Aires, kde domácí Argentinci plní role obrovských favoritů proti Bělorusku, prohrála světová patnáctka Diego Schwartzman s juniorem Daniilem Ostapenkovem, který mezi dospělými odehrál teprve svůj druhý zápas v kariéře.

Zápasy úvodního kola první Světové skupiny, které bychom mohli nazývat jakousi baráží o postup do předkola Davis Cupu 2022, v němž se bude rozhodovat o účastnících finálového turnaje příštího ročníku, se od soboty konají celkem ve 12 zemích. Jednou z nich je Argentina, konkrétně Buenos Aires, kde domácí favorité přivítali na antuce Bělorusko, v jehož barvách nastupují pouze dva hráči z druhé světové tisícovky a dva junioři bez světového žebříčku.

Jedním z těchto juniorů je Daniil Ostapenkov, jemuž patří 63. místo na juniorském žebříčku ITF, během kariéry vybojoval dva juniorské singlové tituly (a pět deblových) a mezi dospělými odehrál doposud jen jeden zápas. Právě tento osmnáctiletý mladík se přitom postaral o prvotřídní senzaci!

V úvodním duelu souboje s Argentinou totiž porazil světovou patnáctku a vítěze čtyř turnajů ATP Diega Schwartzmana. Superfavorita zápasu zdolal za 98 minut ve dvou setech 6:4, 6:3.

V prvním setu Ostapenkov sice prohrál hned v prvním gemu servis, ale rázem otočil na 3:1 s výhodou brejku. O tuto výhodu v páté hře rychle přišel, ale v tu chvíli už znal na Schwartzmana recept a dokázal favorita vystavovat tlaku. Domácí hráč se hodně trápil na servisu a na returnu svá zaváhání nezvládal dohánět.

Ostapenkov odskočil do vedení 5:3, a byť následně Schwartzman snížil na 4:5, Bělorus znovu zabral na returnu a první sadu strhnul definitivně na svou stranu. A i ve druhém setu pokračoval v parádním představení, když se prokousal se dvěma brejky do vedení 4:0.

Schwartzman s tímto skóre už nedokázal nic pořádně udělat. Sice ztrátu stáhl o jeden brejk, ale až do koncovky se marně snažil o vyrovnání. Ostapenkov duel úspěšně doservíroval a poslal Bělorusko do vedení 1:0 na zápasy.

Aby Bělorusko dokázalo Argentinu porazit, potřebuje získat ještě dva body. To se sice nezdá být reálné, jelikož domácí mají v sestavách jasnou papírovou převahu, ale jak prokázal Ostapenkov, nic není nemožné. I tenista bez umístění na světovém žebříčku může porazit jednoho z nejlepších hráčů světa.