Jablonec nad Nisou Open: Češky zařídily domácí finále! Kladivová vyřadila nasazenou jedničku

- Redakce

Turnaj v Jablonci bude mít v nedělním finále dvouhry ryze domácí zastoupení! O české derby v souboji o titul se postaraly Jesika Malečková a Aneta Kladivová. Zatímco favorizovaná Malečková otočila zápas s japonskou kvalifikantkou, Kladivová si vyšlápla na nasazenou jedničku Janiovou z Maďarska.

Jednadvacetiletá Kladivová, která v Jablonci musela absolvovat i kvalifikace a patří jí až 1080. místo v žebříčku WTA, si připsala jeden z největších skalpů kariéry. Reku-Lucu Janiovou z Maďarska, které patří 195. místo světa a na českém turnaji plnila roli nasazené jedničky, porazila 6:3, 6:4.

V utkání, které trvalo 80 minut, se Kladivová senzačně postavila papírovým předpokladům, nenechala se vyvést z míry ani ztrátou podání hned v prvním gemu a vybojovala své třetí finále na okruhu ITF.

Předchozí dva finálové zápasy jí však štěstí nepřinesly. V maďarském Kaposváru v roce 2018 prohrála s domácí Bondarovou a před dvěma lety v rumunské Curtea de Arges nestačila rovněž na domácí Simionovou.

V neděli se o titul utká s Jesikou Malečkovou. Nasazená šestka naskočila na kurt sice o 40 minut dřív, ale duel s Manou Kawamuraovou zakončila takřka ve stejný čas. Česká favoritka totiž musela zápas otáčet.

Nečekané komplikace ovšem zvládla s přehledem, po ztrátě první sady nadělila soupeřce kanára a úspěšně se popasovala i se skóre 0:2 v rozhodujícím setu. Po téměř dvou hodinách boje japonskou kvalifikantku přehrála 2:6, 6:0, 6:3.

Sedmadvacetiletá Malečková, která vybojovala na okruhu ITF už 9 titulů, přičemž naposledy se radovala z trofejí v roce 2019 v Praze a Olomouci, bude ve svém prvním finále od února loňského roku favoritkou. S těmi se ovšem Kladivová v Jablonci zatím dokázala vždy popasovat.

Semifinále dvouhry
Mana Kawamuraová (JPN, 686.) – JESIKA MALEČKOVÁ (326.) 6:2, 0:6, 3:6
Reka-Luca Janiová (HUN, 195.) – ANETA KLADIVOVÁ (1080.) 3:6, 4:6

Finále čtyřhry
Kawamuraová, Kozakiová (JPN) – Pigatová (ITA), Roscaová (ROU) 6:3, 3:6, 7:10