Denní menu, 17.9.2021: Vondroušová vyzrála na nasazenou dvojku a je v Lucemburku v semifinále

- Redakce

Markéta Vondroušová postoupila na halovém turnaji WTA 250 v Lucemburku bez ztráty setu do semifinále. Sokolovská rodačka zdolala v souboji nasazených hráček 7:5 a 6:2 Elise Mertensovou z Belgie, ačkoliv v první sadě prohrávala 3:5 a čelila dvěma setbolům. O finále si zahraje s přemožitelkou krajanky Bouzkové Clarou Tausonovou. Renata Voráčová uspěla po boku Černohorky Koviničové ve čtvrtfinále čtyřhry ve slovinské Portoroži. Zdeněk Kolář postoupil na challengeru ve Štětíně do singlového semifinále. Kolář s krajanem Romanem Jebavým posléze vypadli v semifinále čtyřhry. Marek Gengel s Tomášem Macháčem postoupili do deblového finále na challengeru ve francouzském Rennes. Další Češi hráli na turnajích ITF.

Češi v akci

Vondroušová vyřadila nasazenou dvojku a je v semifinále
Markéta Vondroušová (35.) neztratila na halovém podniku WTA 250 v Lucemburku sadu ani s turnajovou dvojkou Elise Mertensovou (16.) a postoupila do svého třetího letošního semifinále.

Češka sice nevstoupila do duelu nejlépe, když prohrávala 3:5 a postupně čelila i dvěma setbolům, čtyřmi získanými gemy v řadě ale dokázala úvodní sadu překlopit na svou stranu. Pohodu z koncovky prvního dějství si převzala sokolovská rodačka i do druhého setu. V tom už byla jasně lepší a méně chybující hráčkou. Mertensovou připravila dvakrát o servis a zajistila si sobotní souboj s přemožitelkou krajanky Bouzkové Clarou Tausonovou (70.), bývalou juniorskou světovou jedničkou.

Bouzková v Lucemburku podlehla Tausonové
Marie Bouzková (84.) do svého třetího letošního semifinále nepostoupila. Třiadvacetiletá Češka nestačila na halovém podniku WTA 250 v Lucemburku na o pět let mladší Claru Tausonovou (70.), s níž prohrála jasně 3:6 a 2:6.

Talentovaná Dánka, jež platila už v šestnácti letech za juniorskou světovou jedničku, nenabídla Bouzkové ve čtvrtfinále ani jeden brejkbol, zatímco sama loupila v obou setech na přijmu shodně dvakrát.

V semifinále může Tausonová narazit na turnajovou pětku Markétu Vondroušovou (35.). Ta v souboji nasazených hráček vyzve na závěr pátečního programu dvojku Elise Mertensovou (16.) z Belgie.

Voráčová je v deblovém semifinále
Renata Voráčová a Černohorka Danka Koviničová porazily ve čtvrtfinále čtyřhry na podniku WTA v Portoroži kazašsko-maďarskou dvojici Anna Danilinová, Fanny Stollarová po hodině a 34 minutách 6:4 a 7:6(3). Voráčová s Koviničovou neudržely ve druhém setu hned třikrát náskok brejku, duel však přesto ukončily v poměrně jednoznačné zkrácené hře.

Kolář prosvištěl do semifinále
Pouhých 78 minut se dnes zdržel na kurtu Zdeněk Kolář (185.), který ve čtvrtfinále velkého antukového challengeru ve Štětíně porazil Nizozemce Jespera De Jonga (266.) 6:2 a 6:3.

Tenista z Bystřice nad Pernštejnem nabídl svému soupeři pouze dva brejkboly, přičemž oba odvrátil. Sám si na returnu vypracoval hned sedm příležitostí a čtyři z nich využil (po dvou v každém setu). Kolář si ve svém čtvrtém letošním semifinále zahraje se Španělem Nicolou Kuhnem (288.).

Gengel a Macháč jsou v deblovém finále
Marek Gengel a Tomáš Macháč zvládli i své třetí společné utkání na halovém challengeru ve francouzském Rennes, když v semifinále čtyřhry udolali domácí pár Tristan Lamasine, Gilles Simon 7:6(5) a 6:1.

Čeští tenisté čelili hned v prvním gemu dvěma brejkbolům, kritickou chvíli ale přestáli. Ve zbytku zápasu už svým francouzským protivníkům nenabídli ani jednu brejkbolovou šanci, naopak sami navázali na vydařený tiebreak trojicí brejků ve druhé sadě. Na Gengela a Macháče čeká ve finále nizozemská dvojice Bart Stevens, Tim Van Rijthoven.

Jebavý a Kolář končí v semifinále čtyřhry
Roman Jebavý a Zdeněk Kolář si o titul na antukovém challengeru ve Štětíně nezahrají. Čeští tenisté podlehli v semifinále čtyřhry nejvýše nasazenému mexicko-argentinskému páru Santiago Gonzalez, Andres Molteni po hodině a 20 minutách 2:6 a 5:7. Koláře čeká na stejném turnaji v sobotu semifinále dvouhry.

Krumich je bez ztráty setu v semifinále
Martin Krumich (801.) postoupil na turnaji ITF v bulharském Sozopolu (15 000 USD) do svého třetího semifinále v sezoně. Osmnáctiletý Čech, jež je na akci třetím nejvýše nasazeným účastníkem, neztratil set ani ve svém třetím vystoupení, když ve čtvrtfinále porazil 6:2 a 6:4 italského kvalifikanta Tomasse Compagnucciho (1209.). O první letošní finále si Krumich v sobotu zahraje na tvrdém povrchu s nejvýše nasazeným Kaiem Wehneltem (648.) z Německa.

ATP/WTA

BGL BNP Paribas Luxembourg Open 2021, Lucemburk (ženy, LUX, 235 238 USD, tvrdý povrch – hala)
Čtvrtfinále dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (84.) – Clara Tausonová (DEN, 70.) 3:6, 2:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (35.) – Elise Mertensová (BEL, 16.) 7:5, 6:2

Zavarovalnica Sava Portoroz (ženy, SLO, 235 238 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry
Koviničová (MNE), VORÁČOVÁ – Danilinová (KAZ), Stollarová (HUN) 6:4, 7:6(3)

Challenger Tour

Pekao Szczecin Open, Štětín (muži, POL, 132 280 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Jesper De Jong (NED, 266.) – ZDENĚK KOLÁŘ (185.) 2:6, 3:6

Semifinále čtyřhry
S. Gonzalez (MEX), Molteni (ARG) – JEBAVÝ, KOLÁŘ 6:2, 7:5

Open Blot Rennes (muži, FRA, 66 640 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále čtyřhry
GENGEL, MACHÁČ – Lamasine, Simon (oba FRA) 7:6(5), 6:1

ITF World Tennis Tour

Jablonec nad Nisou Open 2021 (ženy, CZE, 25 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Mana Kawamuraová (JPN, 686.) – MONIKA KILNAROVÁ (404.) 1:6, 6:3, 6:3
JESIKA MALEČKOVÁ (326.) – Giulia Gattová-Monticoneová (ITA, 200.) 6:2, 6:2
Jessica Pieriová (ITA, 271.) – ANETA KLADIVOVÁ (1080.) 6:4, 4:6, 5:7

Více se turnaji věnujeme v samostatném článku

Santa Marina Cup 2021, Sozopol (muži, BUL, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
MARTIN KRUMICH (801.) – Tommaso Compagnucci (ITA, 1209.) 6:2, 6:4

Internacional Femenino de Tenis Melilla Sport Capital (ženy, ESP, 15 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
NATÁLIE AUGUSTINOVÁ (-) – Noelia Bouzová (ESP, 854.) 3:6, 3:6