Fed Cup: Vítej, zlatý hattricku! Plíšková se Strýcovou vyhrály čtyřhru a vybojovaly Česku další titul

- David Soumar, Jan Vojkůvka

Dokázaly to! České tenistky zvládly dramatickou bitvu s Francií a zvítězily v letošním ročníku Fed Cupu 3:2 na zápasy, když rozhodující třetí bod vybojovaly Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou v závěrečné čtyřhře proti světovým jedničkám Garciaové a Mladenovicove. Je z toho pátý titul v posledních šesti letech.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku – Pozice po dvouhrách nebyla pro české tenistky nejideálnější. Deblu se chtěly za každou cenu vyhnout, nakonec jim však takový komfort povolen nebyl, naopak. Karolína Plíšková na úvod nedělního programu prohrála ve třech setech s Garciaovou a bylo jasné, že pokud chtějí Češky titul obhájit, budou muset do čtyřhry.

Napřed ji musely ale vybojovat a to se podařilo Barboře Strýcové v zápase s Cornetovou. Samotný debl pak přinesl obrovskou bitvu, v níž nakonec české tenistky oslavily vítězství 7:5, 7:5 a získaly pro český tým zlatý hattrick, tedy třetí titul v řadě! Navíc vybojovaly páté vítězství za posledních šest let.

Podrobný popis nedělních zápasů:

Plíšková nedokonala obrat

Úvodní duel nedělního programu spolu obstaraly jedničky obou týmů a Karolína Plíšková se střetla s Caroline Garciaovou, s níž měla vyrovnanou bilanci 1-1. Plíšková měla vstupní pozici do zápasu horší v tom, že měla v nohách obrovskou sobotní bitvu s Mladenovicovou, s níž bojovala o první bod téměř čtyři hodiny.

A na začátku to bylo poznat, Karolíně se příliš nedařilo srovnat se na servisu a na returnu po nadějném prvním gemu, v němž si vypracovala brejkbol, to také nebyl ideální výkon. Francouzka ve čtvrtém gemu prorazila servis Plíškové a s výhodou jednoho brejku dokázala i celou první sadu bez větších obtíží doservírovat do stavu 6:3.

Druhý set pak předvedl zcela opačný obrázek. Karolína se rychle ujala vedení 3:0 s jedním brejkem v zádech a zdálo se, že se konečně dostala do hry a na kurtu se začala cítit dobře. V průběhu druhé sady předváděla precizní výkon na servisu a vypracovávala si při podání soupeřky stále další šance. V šestém gemu ale nevyužila tři brejkboly a další dva neproměnila v gemu osmém. Přesto však suverénně kráčela za ziskem sady a čistou hrou nakonec zakončila prostřední dějství vítězstvím 6:3.

Zatímco první dvě sady obsahovaly klíčové okamžiky v prvních polovinách, pro třetí set už tento scénář neplatil. Garciaová sice měla ve druhém gemu brejkbol, ale nedokázala ho využít a obě hráčky si následně dlouho držely svá podání.

Zůstalo to tak do osmé hry. V té chvíli měla Garciaová více ze hry, už v šestém gemu se na returnu hodně tlačila na tělo Plíškové a její agresivita na příjmu se nakonec vyplatila o pár minut později. Za stavu 4:3 si vypracovala jeden brejkbol, využila ho a dostala se do klíčového vedení 5:3 s možností servírovat na vítězství.

Plíšková, která se ve druhém setu nadechla k obratu, byla rázem na pokraji porážky a musela na returnu vytvořit tlak, což se jí v průběhu rozhodující sady nedařilo. A ač předvedla asi nejlepší výkon při této činnosti za celý třetí set, nedokázala se nakonec dostat k ničemu, poslední dvě výměny vyhodila do pravého bočního autu a prohrála 3:6.

Strýcová nahradila Kvitovou a vyrovnala

Druhou nedělní dvouhru čekala změna nominace na poslední chvíli. Za český tým místo zraněné Petry Kvitová, která má problémy s pravým nártem, naskočila Barbora Strýcová. Na druhé straně za Kristinu Mladenovicovou, jež se Francouzi rozhodli šetřit pro případnou čtyřhru, naskočila Alize Cornetová, což není zrovna oblíbená soupeřka Strýcové, která s ní prohrála pět ze šesti vzájemných zápasů.

Ale ten poslední, minulý rok v Antverpách, ovládla Strýcová a fakt, že česká tenistka prožívá nejlepší rok kariéry, se projevoval i na dvorci, na kterém sice výhodu brejku z prvního gemu neudržela, ale následně Cornetovou obrala o další dvě podání a došla si suverénně pro vítězství 6:2.

Druhý set už byl o poznání dramatičtější, Cornetová vstoupila do druhé části zápasu mnohem lépe a vedla už 4:1, když Strýcovou obrala o podání už ve druhém gemu. Jenže Strýcová se nevzdala, začala na svou soupeřku výrazněji tlačit, hrála nepříjemné křižné úděry, nebála se aplikovat pestrou hru a Cornetová měla náhle obrovské problémy české hráčce čelit.

Strýcová čtyřmi gemy v řadě zcela otočila vývoj setu, dostala se do vedení 5:4 a šla podávat na vítězství v utkání! Jenže předváděná hra byla tatam, Strýcová měla problém v dlouhých výměnách získat dominantní pozici a ač si dokázala pomáhat na síti či chytrými kraťasy, nakonec nabídla celkem dva brejkboly, z nichž ten druhý Cornetová proměnila a srovnala na 5:5. Stejná situace se opakovala v dalších dvou gemech, opět si obě hráčky sebraly vzájemně podání a rozhodnout musel tiebreak.

Do něho Cornetová vstoupila dvojchybou, kterou ji sice Strýcová záhy oplatila, ale jako by to předznamenalo rodící se porážku. Česká tenistka si dokázala vypracovat klíčový minibrejk za stavu 2:2 a tuto výhodu přetavila až v konečné vítězství 7:4.

Po výhře 6:2, 7:6 tak Barbora rozhodla o tom, že finále letošního Fed Cupu čeká deblové rozuzlení.

Rozhodující debl? Nervydrásající bitva se šťastným koncem

O vítězkách letošního Fed Cupu tak bude muset rozhodnout čtyřhra. Zatímco u Francouzek bylo složení prakticky jisté v podobě Garciaové a Mladenovicove, tak český tým měl na výběr hned ze tří možností. Žebříčkově nejlepší česká deblistka v týmu, Lucie Hradecká, mohla nastoupit po boku Barbory Strýcové i Karolíny Plíškové, ale nakonec byla zvolena varianta Plíšková/Strýcová, tedy dvojice, která společně vyhrála už dva fedcupové zápasy a také letos ovládla turnaj v Birminghamu.

A bitva mezi oběma páry to byla skutečně veliká. Obě dvojice si velmi dobře uvědomovaly, oč tu běží a na kurtu nechaly vše, co v nich po náročném víkendu zbylo. V prvním setu byly v klíčových okamžicích lepší české hráčky, které byly zároveň nebezpečnější na returnu a dokázaly si vypracovávat šance, které jim nakonec přinesly výhru 7:5.

Brejk z třetího gemu sice Francouzky dokázaly ještě smazat a následně si držet servis až do samotné koncovky, ale v jedenáctém gemu se podařilo Strýcové s Plíškovou vybojovat dva brejkboly a hned ten první využít. Čistou hrou na servisu následně potvrdily své vítězství.

Druhý set měl o poznání jiný obrázek, náhle to byly Garciaová s Mladenovicovou, kdo vystavoval český pár neuvěřitelnému tlaku. Rezultovaly z toho také dva maratonské gemy při servisech Strýcové i Plíškové, které musely dohromady hrát přes šest shod a odvrátit ve dvou gemech na podání čtyři brejkboly.

Výborný výkon předváděla zejména Barbora Strýcová, která dokázala hrát skvěle na síti a její voleje mnohdy dostávaly francouzské soupeřky do neřešitelných situací. I díky tomu v pátém gemu vybojovaly Češky z ničeho nic dva brejkboly a hned ten první využila Plíšková dělovým returnem.

Na dvorci započala hra nervů. Českým hráčkám bohatě stačilo držet servis, aby si došly pro vítězství, ale jak bylo v prvních gemech třetí sady vidno, tak snadné to být nemuselo. A nebylo, v osmém gemu se Francouzky přes shodu dostaly ke dvěma brejkbolům a srovnaly na 4:4. A svůj návrat do zápasu potvrdily v nejdelším gemu utkání, ve kterém čelily hned třem brejkbolům a musely bojovat přes šest shod.

Další šanci si Plíšková se Strýcovou vypracovaly v jedenáctém gemu a tentokrát brejkbol dokázaly využít po famózním stopvoleji Plíškové, která tahala míček hluboko pod sítí, ale přesto trefila dokonale a nedala soupeřkám šanci na reakci. Tíha okamžiku dopadla na Barboru Strýcovou, která šla podávat na vítězství v utkání a vybojovala dva mečboly. Druhý z nich dokázala Karolína Plíšková proměnit přesně vloženou raketou na volej, trefila mrtvý bod a zakončila utkání po výsledku 7:5, 7:5.