Vzhůru do Mexika! Turnaj mistryň se letos uskuteční v náhradní lokalitě

- Marek Bartošík

Dlouhé čekání je u konce! Prestižní Turnaj mistryň, jímž tradičně končí tenisový rok na okruhu WTA, se letos uskuteční v mexické Guadalajaře. V týdnu od 8. listopadu bude ve městě, které v březnu hostilo podnik kategorie WTA 250, zápolit osm nejlepších singlistek a osm nejlepších deblových párů letošní sezóny. Původní lokalitou mělo být čínské město Šen-čen, kde se poprvé hrálo v roce 2019. Loňský ročník Turnaje mistryň se nekonal kvůli pandemii covidu-19. Do svého čínského „domova“ by se akce měla podle sdělení zástupců WTA vrátit v roce 2022 a zůstat tam až do roku 2030.

Samy tenistky, jichž by se účast měla týkat, dlouho nevěděly, jestli mají s letošním Turnajem mistryň neboli WTA Finals vlastně počítat. Po dlouhých týdnech nejistoty se ale dočkaly rozuzlení.

„Chtěl bych ocenit organizátory v Guadalajaře a Octagon za jejich nasazení pro pořádání letošního ročníku turnaje. Děkuji jim, že nám pomáhají napsat další kapitolu do historie Turnaje mistryň,“ uvedl šéf WTA Steve Simon.

Termín prestižní akce příliš nepotěší tenistky, které se chtějí zúčastnit finálového turnaje Billie Jean King Cupu v Praze (1.–6. listopadu). Na případný přesun do Mexika totiž budou mít pouze minimální časový prostor.

V Guadalajaře by se navíc mělo hrát na tvrdém povrchu venku, naopak akce v Praze se bude konat pochopitelně „na hardu“ v hale.

Seznam účastnic WTA Finals vzejde z letošního žebříčku, přičemž v elitní osmičce nyní figurují třetí Barbora Krejčíková a čtvrtá Karolína Plíšková. Pětadvacetiletá Krejčíková zároveň okupuje spolu s Kateřinou Siniakovou první místo mezi deblovými páry, zúčastnit se tak může obou soutěží.

Krejčíková, Siniaková i Plíšková nicméně budou muset zvážit svůj program, protože bleskový přesun z Prahy do Mexika, který s sebou nese i sedmihodinový časový posun, se jeví jako mimořádně obtížný…