Krůček od vstupu mezi nesmrtelné. Práce ještě není hotová, použil Djokovič slova slavné legendy

- Jan Vojkůvka

Je-li v tenisovém prostředí nějaká hranice, z níž se dá přestoupit z pozice mezi legendárními hráči do skupiny nesmrtelných, pak se rozhodně musí jednat o zisk všech čtyř grandslamových trofejí během jedné sezony. Právě tento milník má už takřka na dosah Novak Djokovič, kterému zbývá vyhrát už jen poslední zápas, aby vybojoval úspěch, jehož dosáhli v historii jen dva muži a tři ženy.

27-0! Bilance Novaka Djokoviče na grandslamových turnajích v této sezoně je neskutečná. Aby zkompletoval kalendářní grandslam, jehož v historii dosáhli jen John Budge, Rod Laver, Maureen Connollyová, Margaret Courtová a Steffi Grafová, potřebuje už jen jedno vítězství.

Do této pozice se dopracoval v pátečním dramatickém semifinále US Open, v němž porazil Alexandera Zvereva. Muže, jenž jej připravil o možnost získat dokonce Golden Slam, tedy získat všechny grandslamy a olympijské zlato. Repríza olympijského semifinále nabídla více než tříapůlhodinovou bitvu, na jejímž konci Djokovič slavil vydřenou výhru 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

Radost měl velkou, ale že by byl šťastný? Na popsání svých pocitů si vypůjčil slova slavné legendy. „Už nevím, v jakém to bylo roce, ale tehdy Kobe Bryant pomohl vyhrát Lakers čtvrtý zápas finálové série a stav byl 3:1. Ve famózním rozhovoru řekl: ‚Proč bych měl být teď šťastný? Práce ještě není u konce‘,“ uvedl Djokovič na tiskové konferenci a zavzpomínal na legendárního basketbalistu, pětinásobného šampiona NBA, který tragicky zahynul 26. ledna 2020 při havárii vrtulníku.

„Byl někým, k němuž jsem stejně jako miliony sportovců a lidí po celém světě vzhlížel a obdivoval ho. A stejný přístup, jako měl on, mám i já. Práce ještě není hotová,“ upozornil. „Vzrušení i motivace jsou bezpochyby tady. Možná víc než jindy. Ale ještě je přede mnou jedna překážka.“

Narazil tím na nedělní finále, ve kterém se utká s Rusem Daniilem Medveděvem. Hráčem, kterého pětkrát porazil, ale rovněž s ním už třikrát prohrál. Naposledy loni na Turnaji mistrů. Letošní vzájemné klání z finále Australian Open ovšem Djokovič vyhrál s přehledem 7:5, 6:2, 6:2.

„Zbývá už jen jeden zápas,“ podotkla světová jednička. „Ve hře je všechno. Tak pojďme na to. Dám do toho celé své srdce i duši, do toho posledního zápasu dám své tělo i hlavu. Hodlám příští utkání odehrát tak, jako by to byl poslední zápas mé kariéry,“ dodal bojovně Djokovič.

Nedělní finále by se mělo hrát od 22 hodin středoevropského času.