US Open: Senzace! Do finále ženské dvouhry postoupily teenagerky Fernandezová s Raducanuovou

- Redakce

Grandslamové US Open se pomalu blíží ke svému závěru. První finalistkou ženské dvouhry se stala teprve devatenáctiletá Leylah Fernandezová z Kanady, která porazila ve třech setech 7:6(3), 4:6 a 6:4 světovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska. O další překvapení se následně postarala ještě o rok mladší Emma Raducanuová z Velké Británie. Ta se po výhře 6:1 a 6:4 nad Marií Sakkariovou z Řecka stala vůbec první hráčkou v historii, která se do finále grandslamu probojovala z kvalifikace. Počínání Raducanuové je o to působivější, že v New Yorku za tři týdny dosud neztratila ani jeden set. Sestry Fruhvirtovy nepustil do hry déšť. Svůj zápas v rámci čtvrtfinále juniorské čtyřhry odehrají až v pátek.

Devatenáctiletá Fernandezová je ve finále US Open!
Leylah Fernandezová (73.) zvládla na US Open už čtvrtou třísetovou bitvu v řadě a postoupila v čerstvých devatenácti letech do premiérového grandslamového finále! Po skalpech bývalých turnajových šampionek Ósakaové s Kerberovou a světové pětky Svitolinové zdolala talentovaná Kanaďanka i druhou hráčku žebříčku WTA Arynu Sabalenkovou (2.). Bělorusku přetlačila za 2 hodiny a 20 minut po setech 7:6(3), 4:6 a 6:4.

V úvodním setu dotáhla Fernandezová manko 1:4 a za stavu 5:6 odvrátila na podání setbol soupeřky. V následné zkrácené hře rychle prohrávala 0:2, ve zbytku tiebreaku už ale povolila Sabalenkové jen jeden bod a zvítězila 7:3. Také ve druhém setu dokázala Kanaďanka na ztracený servis rychle reagovat. V deváté hře ale Běloruska loupila na příjmu znovu a duel dovedla čistou hrou do rozhodující sady.

V té se na zaplněném dvorci Athura Ashe karty obrátily. Do trháku 4:2 šla levoruká teenagerka, na její brejk ze šesté hry ale světová dvojka ihned odpověděla a zakrátko srovnala na 4:4. Za stavu 5:4 podávala Sabalenková na udržení se v utkání. Vinou dvou dvojchyb nabídla protivnici rovnou tři mečboly a Fernandezová využila bekhendovým returnem po čáře hned ten první.

Osmnáctiletá Raducanuová si zahraje o titul z US Open
Po Leylah Fernandezové se stala v New Yorku další zcela nečekanou finalistkou teprve osmnáctiletá Emma Raducanuová (150.). Tenistka z poloviny druhé stovky žebříčku WTA neztratila v průběhu tří týdnů ani jeden set. Naposledy vyzrála talentovaná Britka v semifinále na přemožitelku tří českých hráček a nasazenou sedmnáctku Marii Sakkariovou (18.), kterou přehrála 6:1 a 6:4. Vůbec poprvé v historii si tak o titul z některého z turnajů velké čtyřky zahraje hráčka, která se do hlavní soutěže probojovala z kvalifikace.

Raducanuová odvrátila v prvních dvou gemech na podání celkem sedm brejkbolů. Sama přitom na příjmu své možnosti využila, ke dvěma brejkům a vedení 4:0 jí stačily celkem tři brejkboly. Favorizovaná Sakkariová odvracela za stavu 5:0 kanára, na více to ale nestačilo. Druhé dějství bylo vyrovnanější. O jeho osudu rozhodl třetí gem, v němž se Raducanuová zmocnila jediného brejku. Mladá Britka s kanadskými kořeny měla posléze na příjmu ještě dalších sedm brejkbolů, zatímco zkušená Řekyně si v průběhu setu nevypracovala ani jeden.

Raducanuová se tak v New Yorku stala nejmladší grandslamovou finalistkou od dob Marie Šarapovové (2004) a zároveň druhou žebříčkově nejníže postavenou finalistkou US Open od roku 2009. Letošní sezonu přitom začala osmifinalistka Wimbledonu až v červnu a není to ani měsíc od doby, kdy zaznamenala své premiérové vítězství na okruhu WTA v kariéře (finálová účast v Chicagu).

Vybrané zápasy 11. hracího dne

Semifinále ženské dvouhry
Leylah Fernandezová (CAN, 73.) – Aryna Sabalenková (BLR, 2.) 7:6(3), 4:6, 6:4
Emma Raducanuová (GBR, 150.) – Maria Sakkariová (GRE, 18.) 6:1, 6:4

Semifinále mužské čtyřhry
Johnson, Querrey (oba USA) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 6:7(5), 4:6
Peers (AUS), Polášek (SVK) – J. Murray (GBR), Soares (BRA) 3:6, 6:3, 4:6

Čtvrtfinále dívčí čtyřhry
Jimenezová Kasintsevová (AND), Mintegiová Del Olmová (ESP) – B. FRUHVIRTOVÁ, L. FRUHVIRTOVÁ odloženo na 10.9.

Kompletní program naleznete zde.