Šance na životní úspěch Djokoviče vyčerpává. Už jsem z těch otázek unavený, dává najevo frustraci

- Jan Vojkůvka

Nočním vítězstvím 5:7, 6:2, 6:2, 6:3 nad Matteem Berrettinim se o další krůček přiblížil ultimátnímu milníku, kterým je v tenisovém světě zisk kalendářního grandslamu. V Novaku Djokovičovi se však po další výhře mísí pocity. Zatímco z výhry je nadšený, s rostoucím tlakem okolí je naopak spíš frustrovaný. A dal to najevo hned po utkání na kurtu.

Během pozápasového rozhovoru přerušil Patricka McEnroea, který jej po utkání s Berrettinim zpovídal. „Pouze se soustředím na další zápas,“ upozornila světová jednička. „Neptej se mě na možnost historického zápisu, nechci nad tím přemýšlet. Vím, že se to blíží. Ale chci se pouze soustředit na další zápas a jít krok za krokem.“

Djokovič tím dal najevo svou frustraci nad tím, že po každém utkání se ho ptají neustále na stejnou věc. Tedy na to, že se stále více blíží zisku kalendářního grandslamu, což se mu může povést jako prvnímu od roku 1969, kdy na tento milník dosáhl podruhé během kariéry Rod Laver.

Srbský tenista má šanci zapsat se nesmazatelně na pomyslný vrchol mužského tenisu a doslova překonat své největší rivaly Rogera Federera a Rafaela Nadala. S ohledem na další úspěchy může tedy být skutečně historicky nejlepším hráčem světa, který se kdy po kurtech proháněl.

Je to nepochybně největší příběh letošního US Open. Jenže neustálé zmiňování tohoto faktu Djokoviče ohromně vyčerpává. Možná více než samotné zápasy. A žádá tak o trochu klidu kolem možného zkompletování kalendářního grandslamu a zisku rekordní 21. grandslamové trofeje (nyní mají Djokovič, Federer i Nadal rovných 20 vavřínů).

„Je pochopitelné, že v poslední době na to dostávám otázky hodně často,“ pokračoval posléze na tiskové konferenci. „Ale už jsem na to odpověděl tolikrát... Mluvili jsme o tom milionkrát. Samozřejmě si jsem vědom historie a motivuje mě to. Nicméně když nad tím začnu příliš přemýšlet, psychicky mě to tíží,“ podotkl.

„Chci se držet základů a toho, co funguje. Jsem v pozici, která je jedinečná, za což jsem velmi vděčný. Ale také vím, co mi pomáhá vyhrát další zápas,“ upozornil s tím, že pro dosažení životního milníku potřebuje i mentální pohodu.

Psychika totiž hraje i v tenise velkou roli. Pokud si člověk připustí, že může dosáhnout něčeho, co takřka nemá obdoby, může ho to semlít. A je si toho vědom i Djokovič, který před dalším zápasem potřebuje především klid na přípravu. Čeká ho totiž Alexander Zverev, muž, jenž už dokázal ukončit Srbovo tažení za ziskem olympijského zlata.