Stále stoprocentní! Senzační jízdu osmnáctileté Raducanuové nezastavila ani Bencicová

- Jan Vojkůvka

Britka Emma Raducanuová je na US Open k nezastavení. Poté, co deklasovala Shelby Rogersovou a spolu s kvalifikací vybojovala sedm výher bez ztráty setu, přidala ve středu vítězství 2:0 i ve čtvrtfinále amerického grandslamu. Tentokrát si vyšlápla na olympijskou šampionku Belindu Bencicovou, kterou porazila 6:3, 6:4. Do semifinále US Open se probojovala jako teprve třetí žena, která figuruje ve světovém žebříčku mimo první stovku.

Osm zápasů, šestnáct setů. Bilance osmnáctileté Emmy Raducanuové na letošním US Open (včetně kvalifikace) je obdivuhodná. V posledních duelech navíc jdou její výkony ještě víc nahoru. Ve třetím kole povolila Sorribesové Tormové jen jeden gem, v osmifinále deklasovala domácí Rogersovou 6:2, 6:1 a nyní hladce přešla i přes světovou dvanáctku Belindu Bencicovou.

„Bude vyhrávat grandslamy, jsem si tím jistá,“ pěje chválu na její adresu Virginia Wadeová, která se ve Wimbledonu v roce 1977 stala vůbec poslední britskou vítězkou grandslamového turnaje.

Že se v Raducanuové, která je rodačkou z kanadského Toronta a má rumunsko-čínské předky, ukrývá ohromný talent, bylo jasné už letos ve Wimbledonu. Právě tam pobláznila domácí příznivce nečekaným postupem do osmifinále.

Nyní však finalistka turnaje WTA z generálky v Chicagu dokázala tento výsledek suverénně překonat. A znovu pobláznila fanoušky, tentokrát ty americké. Byť se jí tolik nevěřilo, byť byla kritizována za skreč ve Wimbledonu, byť byla kvůli svým letošním výsledkům pod drobnohledem a tím pádem i pod tlakem. Ostatně, na US Open je vedle těch největších hvězd také mezi nejsledovanějšími hráčkami.

Duel se světovou dvanáctkou a olympijskou vítězkou Belindou Bencicovou měl být vyrovnaný, měl přinést tvrdou bitvu o semifinále. Jenže kdepak. Raducanuová se vyhýbala zbytečným chybám, hrála pestrý a efektivní tenis a jedinou ztrátu podání hned z prvního gemu utkání velmi rychle napravila.

Od stavu 1:3 se jí povedlo získat pět her v řadě a strhnout první set na svou stranu. Ve druhém setu čelila třem brejkbolům ve třetím gemu, avšak úspěšně je odvrátila a o svém vítězství rozhodla v páté hře. Tehdy Bencicové znovu prorazila podání a duel následně bez jakýchkoliv obtíží doservírovala.

Nyní se mladičká Britka, jež si zajistila senzační posun na 51. místo světa (ze 150. příčky), může těšit na své premiérové grandslamové semifinále. V něm se přitom může potkat s ostřílenou Karolínou Plíškovou, pokud ta dokáže porazit Řekyni Marii Sakkariovou.