US Open: Plíšková ve čtvrtfinále podlehla skvěle servírující Sakkariové

- Redakce

Karolína Plíšková končí stejně jako Barbora Krejčíková ve čtvrtfinále US Open. Někdejší světová jednička v něm nestačila na výborně hrající Mariu Sakkariovou po setech dvakrát 4:6. Český ženský tenis tak na rozdíl od třech předchozích grandslamů nebude mít svou zástupkyni mezi nejlepší čtyřkou. O semifinále čtyřhry se neúspěšně pral český pár Marie Bouzková, Lucie Hradecká. Brenda a Linda Fruhvirtovy postoupily do čtvrtfinále čtyřhry juniorského turnaje.

Plíšková končí ve čtvrtfinále US Open
Karolína Plíšková (4.) si nepřipíše premiérový grandslamový titul ani na letošním US Open. Devětadvacetiletá Češka podlehla ve svižném čtvrtfinále suverénní Řekyni Marii Sakkariové (18.) po hodině a 22 minutách dvakrát 4:6.

Šestadvacetiletá Sakkariová naprosto dominovala na svém servisu, když po něm ztratila pouze osm fiftýnů a za celý zápas nenabídla Plíškové ani jeden brejkbol. Naopak sama se na returnu radovala z úspěchu ve třetím gemu prvního setu a sedmé hře druhé sady. V závěru duelu ještě nevyužila dva mečboly, poté však díky forhendové chybě Plíškové a vlastnímu vítěznému bekhendu po čáře zápas ukončila.

Řecká tenistka, která na turnaji vyřadila i Kateřinu Siniakovou a Petru Kvitovou, si tak zahraje podruhé v kariéře grandslamové semifinále (to první zapsala letos na Roland Garros), přičemž změří síly s osmnáctiletou Britkou Emmou Raducanuovou (150.).

„Myslím, že soupeřka hrála velmi dobře. Nedostala jsem skoro žádnou šanci při jejím servisu, což mě trochu štvalo, protože se mi to moc nestává. Moje podání fungovalo jakž takž. V každém setu mi ho vzala jenom jednou. Kdybych si ho podržela déle, možná by se nějaká příležitost objevila,“ hodnotila Plíšková.

Podrobnější ohlasy naleznete v samostatném článku.

Djokovič ve čtvrtfinále nezaváhal
Světová jednička Novak Djokovič dál míří za ultimátním milníkem v podobě kalendářního grandslamu. Ve čtvrtfinále US Open otočil zápas s Italem Matteem Berrettinim (8.), jehož porazil po třech a půl hodinách boje 5:7, 6:2, 6:2, 6:3. V semifinále jej čeká turnajová čtyřka Alexander Zverev.

Zverev si připsal už šestnáctou výhru v řadě, když ve čtvrtfinále US Open přehrál podle papírových předpokladů Jihoafričana Lloyda Harrise (46.) po dvou hodinách a šesti minutách 7:6(6), 6:3 a 6:4.

Německý favorit si k výhře pomohl hned 21 esy, a postoupil tak podruhé v řadě do semifinále US Open.

Raducanuová pokračuje v senzační jízdě
Britka Emma Raducanuová (150.) je na US Open k nezastaví. Poté, co deklasovala Shelby Rogersovou a spolu s kvalifikací vybojovala sedm výher bez ztráty setu, přidala ve středu další vítězství 2:0 i ve čtvrtfinále amerického grandslamu. Tentokrát si vyšlápla na olympijskou šampionku Belindu Bencicovou (12.), kterou porazila 6:3, 6:4.

Více se utkání věnujeme zde.

Bouzková s Hradeckou se do semifinále neprobojovaly
Marie Bouzková s Lucií Hradeckou končí ve čtvrtfinále US Open. Na jejich síly byla rozjetá kanadsko-brazilská dvojice Gabriela Dabrowská a Luisa Stefaniová. Češky svým soupeřkám podlehly po dvouhodinovém boji 4:6, 6:4, 1:6.

Dabrowská se Stefaniovou opět potvrdily, že jejich souhra je veleúspěšná. Nastupují spolu totiž teprve od začátku srpna a během měsíce dokázaly vybojovat titul v Montréalu a projít do finále v San José a Cincinnati. Postup do semifinále US Open je dalším obrovským úspěchem tohoto páru.

Sestry Fruhvirtovy jsou v deblovém čtvrtfinále
Pouhá jedna výhra stačila Brendě a Lindě Fruhvirtovým k tomu, aby postoupily do čtvrtfinále čtyřhry na juniorce US Open. Česká sesterská dvojice, jež měla v prvním kole volný los, si při své společné grandslamové premiéře v osmifinále poradila s thajsko-kanadskou dvojicí Pimrada Jattavapornvanitová, Annabelle Xuová 7:5 a 6:3.

Menšík do čtvrtfinále juniorky neprošel
Jakub Menšík na své vítězství nad turnajovou čtyřkou z druhého kola navázat nedokázal. V osmifinále juniorky na US Open nestačil český tenista na Bulhara Petra Nestěrova, jemuž podlehl ve dvou setech 6:7(3), 4:6.

V prvním setu oba hráči svědomitě hájili své servisy a bez brejkbolů dospělo dějství až do tiebreaku. Ve druhé sadě si Nestěrov vypracoval vedení 5:1, a byť se Menšíkovi povedlo odvrátit mečbol a snížit na 4:5, v desáté hře už na soupeře recept nenašel.

Fruhvirtová nepotvrdila roli favoritky
Juniorská dvouhra na US Open skončila také pro Lindu Fruhvirtovou, které se nepovedlo potvrdit roli favoritky proti domácí Elvině Kalievové. Česká tenistka po téměř dvouhodinovém boji prohrála 6:7(3), 4:6.

V úvodní sadě se Fruhvirtové povedlo dvakrát dotáhnout ztrátu brejku, ale v rozhodujícím tiebreaku prohrála i kvůli ztrátě pěti bodů v řadě. Ve druhé sadě sice začala Linda rychlým brejkem v úvodní hře, ale následně sama dvakrát ztratila servis. V divoké pasáži se sice povedlo české hráčce srovnat na 4:4, ale v desáté hře si pošesté v utkání prohrála podání a končí už v osmifinále.

Vybrané zápasy 10. hracího dne

Čtvrtfinále ženské dvouhry
Emma Raducanuová (GBR, 150.) – Belinda Bencicová (SUI, 12.) 6:3, 6:4
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Maria Sakkariová (GRE, 18.) 4:6, 4:6

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Alexander Zverev (GER, 4.) – Lloyd Harris (RSA, 46.) 7:6(6), 6:3, 6:4
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Matteo Berrettini (ITA, 8.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:3

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
BOUZKOVÁ, HRADECKÁ – Dabrowská (CAN), Stefaniová (BRA) 4:6, 6:4, 1:6
Sie (TPE), Mertensová (BEL) – Gauffová, McNallyová (USA) 3:6, 6:7(1)
Guarachiová (CHI), Krawczyková (USA) – Niculescuová, Ruseová (ROU) 6:7(5), 6:2, 6:3

Semifinále smíšené čtyřhry
Olmosová (MEX), Arevalo (SAL) – Jastremská (UKR), Purcell (AUS) 4:6, 6:4, 10:6

Osmifinále dvouhry chlapců
JAKUB MENŠÍK (-) – Petr Nestěrov (BUL, -) 6:7(3), 4:6

Osmifinále dvouhry dívek
Elvina Kalievová (USA, 771.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (332.) 7:6(3), 6:4

Osmifinále čtyřhry dívek
Jattavapornvanitová (THA), Xuová (CAN) – B. FRUHVIRTOVÁ, L. FRUHVIRTOVÁ 5:7, 3:6
Brantmeierová, Kalievová (obě USA) – Guzmanová (PER), KLIMOVIČOVÁ 6:2, 6:4

Kompletní program naleznete zde.