Junior Menšík skolil světovou šestku. Všechno mi tady sedí, říká osmifinalista US Open

- Marek Bartošík

Šestnáctiletý Jakub Menšík si připsal už čtvrté vítězství na juniorce US Open! Český kvalifikant překvapil ve druhém kole hlavní soutěže juniorskou světovou šestku Bruna Kuzuharu, kterého udolal po dvou hodinách boje 6:3, 4:6 a 6:3. Menšík, jenž v srpnu dokráčel do finále Pardubické juniorky, tak zažívá mimořádně vydařený grandslamový debut. „Hned po příletu do Ameriky jsem věděl, že mi to tady půjde, protože mi všechno sedlo. Doufám, že to tak bude i nadále,“ přeje si světová padesátka juniorského žebříčku ITF.

Už 5:1 na gemy vedl Jakub Menšík ve třetím dějství nad Brunem Kuzuharou, po neproměnění tří mečbolů se ale koncovka ještě změnila v pořádné drama. Favorizovaný Američan se dokonce probojoval ke dvěma brejkbolům na 4:5, český mladík je však díky kvalitnímu servisu a trpělivé hře od základní čáry odvrátil. Po cenném skalpu nasazené čtyřky se tak může těšit na osmifinále proti Bulharovi Petru Nesterovovi.

„Byl to náročný zápas pro mě i pro soupeře. Ve druhém setu mě trochu trápil břišní sval, ale zvládl jsem to. Třetí set mi vyšel skvěle,“ zhodnotil na tiskové konferenci Menšík.

Porazil jste šestého hráče juniorského žebříčku ITF. Je to největší výhra vaší dosavadní kariéry?
Řekl bych, že to je pro mě zatím největší výhra. A je to motivace do dalších bojů. Kuzuhara patří mezi nejlepší juniorské hráče a byl jedním z velkých favoritů na titul. Do zápasu jsem šel s tím, že ho jdu porazit.

Jak je na tom břišní sval, který jste si nechal během druhého setu ošetřit?
Sval mě mírně trápil už včera. Dnes ráno jsem ho trochu cítil při rozehrávce, nicméně na zápas jsem nastoupil stoprocentně připraven. První set jsem ho skoro vůbec necítil, pak za stavu 3:2 ve druhém setu jsem začal cítit bolest při podání, což bylo nepříjemné. Pro jistotu jsem si vzal pauzu na ošetření, která mi pomohla. Pak se to jenom zhoršovalo, po druhém setu jsem potřeboval pauzu, abych se dokázal zregenerovat na třetí sadu, v níž už se to hodně zlepšilo. Potřeboval jsem trochu změnit techniku servisu, protože jsem cítil bolest hlavně při něm.

Soupeř v rozhodujícím setu stáhl z 1:5 na 3:5, a měl dokonce dva brejkboly na 4:5. Jak jste prožíval napínavý závěr?
Bylo to náročnější, protože jsem věděl, že jsem měl tři mečboly a zápas už mohl být za mnou. Proti brejkbolům jsem dobře zaservíroval a fiftýny poté uhrál od základní čáry. Poslední tři balony byly hodně náročné, ale dopadly v můj prospěch. Závěr jsem si dobře pohlídal.

Přestože máte kvalitní servis, využil jste v koncovce i podání spodem. Proč?
Břišní sval mě trápil hlavně při servisu, a proto jsem zkusil změnu. Zároveň jsem chtěl překvapit soupeře. I když to nevyšlo, celkově jsem podával dobře. Servis je rozhodně jedna z mých velkých zbraní.

Na hlavním okruhu ATP je kvalitní servis nezbytností. Máte vy nějaký oblíbený?
K mým největším vzorům patří Novak Djokovič, který má trošku jiný servis než já, ale celkově se mu hrou podobám. S panem trenérem říkáme mému servisu Nickův servis podle Nicka Kyrgiose. Myslím, že mám podobný servis jako on.

Kdo vás trénuje?
Tomáš Josefus, je se mnou i tady v New Yorku. Odvádím s ním skvělou práci, rozumíme si.

US Open je prvním grandslamem vaší kariéry. Jak si svůj pobyt v New Yorku užíváte?
Grandslam je samozřejmě něco jiného než ostatní turnaje. Můžu zažívat to, co profíci. Atmosféra je tady hodně nabuzující. Určitě bych chtěl hrát i na grandslamu dospělých.

I jako junior se v areálu denně potkáváte s největšími tenisovými hvězdami. Jak je vlastně náročné se soustředit na samotné zápasy?
Rozhodně je pro nás šok, když kolem projde Novak Djokovič nebo se začnu rozcvičovat s Alexanderem Zverevem. Nicméně trenér mi řekl, že jsem tady kvůli sobě, ne kvůli ostatním. Snažím se hrát svůj nejlepší tenis a držet koncentraci.

Pro grandslamovou premiéru vám vyšlo zrovna US Open, které je svou atmosférou dost specifické. Někdo má americký styl rád, někdo ne. Co vy?
Je to tady jiné než v Evropě a v Česku. Nicméně zdejší atmosféra, prostředí, ovzduší i povrch mi vyhovují. Hned po příletu do Ameriky jsem věděl, že mi to tady půjde, protože mi všechno sedlo. Doufám, že to tak bude i nadále.

Jak rychlé jsou letos kurty na US Open?
Ptal jsem se a kurty jsou prý o něco rychlejší než v minulých letech. Pro mě platí, že čím jsou kurty rychlejší, tím jsou pro mě lepší.

US Open, New York (USA, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry chlapců
Bruno Kuzuhara (USA) [4] – JAKUB MENŠÍK [Q] 3:6, 6:4, 3:6