US Open: Krejčíková v osmifinále udolala Muguruzaovou! Bouzková s Hradeckou postupují

- Redakce

Barbora Krejčíková zvládla na závěr hracího dne náročné osmifinále US Open, když odvrátila tři setboly a udolala hvězdnou Španělku Garbiňe Muguruzaovou ve dvou setech. Marie Bouzková a Lucie Hradecká postoupily do osmifinále čtyřhry, když přehrály kazašsko-ruskou dvojici Dijasová, Gračevová. Hned zkraje denního programu se střetly v atraktivním souboji Rumunka Simona Halepová a Ukrajinka Elina Svitolinová, přičemž z výhry dvakrát 6:3 se radovala Svitolinová. Teenageři Carlos Alcaraz ze Španělska a Leylah Fernandezová z Kanady vybojovali postup do svého prvního grandslamového čtvrtfinále.

Krejčíková udolala Muguruzaovou a je ve čtvrtfinále
Barbora Krejčíková (9.) neztratila při své premiéře v hlavní soutěži US Open sadu ani ve čtvrtém utkání a postoupila po výhře 6:3 a 7:6(4) nad Garbiňe Muguruzaovou (10.) do čtvrtfinále.

Pětadvacetiletá Češka zdolala bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou šampionku v rozmezí necelých tří týdnů už podruhé. Do duelu vstoupila Krejčíková na centrálním dvorci Arthura Ashe třemi gemy v řadě. Španělka následně srovnala na 3:3, další tři gemy už ale patřily znovu rodačce z Ivančic.

Ve druhém setu vedla vítězka letošního Roland Garros dokonce už 4:0, poté se ale o slovo přihlásila soupeřka. Muguruzaová za stavu 4:2 odvrátila na servisu tři brejkboly a nakonec otočila až na 4:5. Za tohoto stavu Krejčíková postupně odvrátila tři setboly a srovnala. Za stavu 5:6 si pak vyžádala Češka ošetření v útrobách stadionu. Po delší pauze si čistou hrou na podání vynutila zkrácenou hru, kterou následně ovládla poměrem 7:4.

Krejčíková byla po utkání zcela vyčerpaná, a proto se omluvila jak z rozhovoru na kurtu, tak z tiskové konference. O semifinále si zahraje proti turnajové dvojce Aryně Sabalenkové (2.) z Běloruska.

„Myslím, že jsem začala velmi dobře a hrála jsem dobrý tenis. Hodně jsme se brejkovaly, což bylo těžké, ale byla jsem ráda, že jsem vyhrála první set. V tom druhém jsem zničehonic vedla 4:0, ale pak začaly komplikace. Garbiňe zvedla úroveň své hry, což jsem očekávala. Na konci jsem měla opravdu problémy, teď se cítím špatně. Nevím, co se stalo, ale nemohla jsem dýchat. Celý svět se třásl. Nikdy se mi to nestalo. Zkrátka jsem do toho dala všechno. Je to těžké, protože to byl můj první noční zápas na tak velkém kurtu, což jsem si taky dlouho užívala,“ uvedla v oficiálním prohlášení pro WTA Krejčíková.

Bouzková s Hradeckou jsou v deblovém osmifinále
Marie Bouzková a Lucie Hradecká přehrály ve druhém kole US Open kazašsko-ruskou dvojici Zarina Dijasová, Varvara Gračevová po hodině a 34 minutách 7:5 a 6:2.

České tenistky dohnaly v divokém prvním setu dvakrát manko brejku, ve druhém dějství už od začátku dominovaly. Jejich soupeřkami v osmifinále budou Anastasija a Arina Rodionovovy z Austrálie.

Fernandezová v osmifinále zaskočila Kerberovou
Právě dnes devatenáctiletá Leylah Fernandezová (73.) směle navázala na svůj triumf nad obhájkyní trofeje Naomi Ósakaovou, když v osmifinále US Open přemohla bývalou šampionku turnaje Angelique Kerberovou (17.) po dvou hodinách a 15 minutách 4:6, 7:6(5) a 6:2.

Mladičká Kanaďanka si pomohla k postupu hned 45 vítěznými údery, její zkušenější protivnice jich zaznamenala „pouze“ 28. Ve čtvrtfinále vyzve Ukrajinku Elinu Svitolinovou (5.).

Alcaraz je ve čtvrtfinále US Open
Parádní jízda teprve osmnáctiletého Carlose Alcaraze (55.) na US Open pokračuje! Španělský supertalent porazil v osmifinále amerického grandslamu Němce Petera Gojowczyka (141.) po třech hodinách a 31 minutách 5:7, 6:1, 5:7, 6:2 a 6:0.

Díky vítězství se stal nejmladším čtvrtfinalistou US Open v open éře. O postup do semifinále se utká s jednadvacetiletým Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem (15.), jenž se mezi nejlepší osmičku probojoval už na letošním Wimbledonu.

Van De Zandschulp v osmifinále zaskočil Schwartzmana!
O prvotřídní překvapení se postaral v osmifinále grandslamového US Open Botic Van De Zandschulp (117.), když udolal nasazenou jedenáctku Diega Schwartzmana (14.) po čtyřech hodinách a 20 minutách 6:3, 6:4, 5:7, 5:7 a 6:1.

Pětadvacetiletý Nizozemec byl dosud nejlépe na grandslamech ve druhém kole (Roland Garros a Wimbledon 2021). Nyní ho čeká premiérové čtvrtfinále, v němž narazí na světovou dvojku Daniila Medveděva.

Svitolinová si poradila s Halepovou
Elina Svitolinová (5.) potřebovala pouhých 76 minut k tomu, aby v atraktivním osmifinále US Open přehrála někdejší světovou jedničku Simonu Halepovou (13.) dvakrát 6:3.

Ukrajinská tenistka měla stejně jako její rumunská soupeřka více vítězných úderů než nevynucených chyb (Svitolinová 16:14, Halepová 24:22), lépe však zvládla klíčové okamžiky zápasu. Svitolinová, které fandil v hledišti i její manžel Gaël Monfils, si zahraje čtvrtfinále amerického grandslamu podruhé v kariéře. Jejím maximem je zatím semifinále z roku 2019.

Vybrané zápasy 7. hracího dne US Open

Osmifinále ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (9.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 10.) 6:3, 7:6(4)
Elina Svitolinová (UKR, 5.) – Simona Halepová (ROU, 13.) 6:3, 6:3
Angelique Kerberová (GER, 17.) – Leylah Fernandezová (CAN, 73.) 6:4, 6:7(5), 2:6
Elise Mertensová (BEL, 16.) – Aryna Sabalenková (BLR, 2.) 4:6, 1:6

Osmifinále mužské dvouhry
Botic Van De Zandschulp (NED, 117.) – Diego Schwartzman (ARG, 14.) 6:3, 6:4, 5:7, 5:7, 6:1
Daniel Evans (GBR, 27.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 3:6, 4:6, 3:6
Peter Gojowczyk (GER, 141.) – Carlos Alcaraz (ESP, 55.) 7:5, 1:6, 7:5, 2:6, 0:6
Frances Tiafoe (USA, 50.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 15.) 6:4, 2:6, 6:7(6), 4:6

2. kolo ženské čtyřhry
Dijasová (KAZ), Gračevová (RUS) – BOUZKOVÁ, HRADECKÁ 5:7, 2:6

Kompletní program naleznete zde.