Fed Cup: Plíšková vybojovala první bod, Kvitová nestačila na Garciaovou

- Radek Štohl

Karolína Plíšková sehrála s Kristinou Mladenovicovou nádhernou bitvu, která nabídla velké drama! Česká tenistka nakonec zvítězila 16:14 ve třetím setu a za necelé čtyři hodiny vybojovala pro Česko důležitý, první bod! Petra Kvitová v druhém zápase nestačila na Caroline Garciaovou, a tak je po úvodních dvouhrách stav finále 1:1.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku 

Plíšková porazila Mladenovicovou, Česko má první bod

Karolína Plíšková potvrdila v souboji s Kristinou Mladenovicovou roli papírové favoritky! Šestá hráčka světa svedla s domácí hráčkou třísetovou bitvu, která vyzněla vítězně pro naší tenistku, díky které se Česko dostává do vedení ve finále Fed Cupu!

Česká tenisová jednička vstoupila do úvodního zápasu finále Fed Cupu velmi dobře a při podání Mladenovicové si vypracovala nadějné vedení dvou fiftýnů. Po následné nevynucené chybě francouzské tenistky z toho byly dva brejkboly. Domácí tenistka nezvládla situaci při vlastním podání, udělala dvojchybu a svůj servis soupeřce odevzdala. Brejk následně rodačka z Loun dokázala potvrdit při vlastním podání. Mladenovicová si dokázala v šestém gemu prvního setu vypracovat dvě brejkbolové možnosti, avšak obě česká tenistka odvrátila. Posléze přišel po výborném returnu Francouzsky třetí brejkbol, který Mladenovicová po dvojchybě Plíškové využila.

Hned v následujícím gemu rodačka z Loun odpověděla tím nejlepším možným způsobem, když si ztracený servis vzala bleskově zpět - 4:3! Česká tenistka druhý brejk v zápase dokázala následně potvrdit při vlastním servisu. Na Mladenovicové byla viditelně znát nervozita, první setbol ještě Francouzska odvrátila, avšak při druhém setbolu udělala dvojchybu, a tak se Karolína Plíšková ujala vedení v úvodní dvouhře finále Fed Cupu.

Do druhé sady vstoupila ziskem gemu, následně mohla své vedení navýšit při podání své soupeřky, avšak Mladenovicová situaci při vlastní servisu zvládla. Karolíně Plíškové se v tomto utkání dařilo na podání, což předvedla v páté hře, když se čistou hrou ujala vedení 3:2. Česká tenistka se dostala do problémů v sedmém gemu, ve kterém zaznamenala tři dvojchyby v řadě a nabídla Mladenovicové dva brejkboly. Rodačka z Loun však aktivní hrou obě brejkbolové možnosti odvrátila! Posléze však přišla třetí brejkbolová možnost, kterou již francouzská dvojka využila a dostala se do vedení 4:3.

Česká tenistka však nesložila zbraně! Ba naopak, při podání své soupeřky sice úvodní dva brejkboly nevyužila, avšak třetí možnost již využít dokázala a dostala se zpět do hry! Dramatický závěr druhého setu pokračoval, když Mladenovicová dokázala podruhé v řadě sebrat své soupeřce podání. Následně zvládla situaci při vlastním podání, využila hned první setbol a srovnala stav zápasu.

Na začátku třetího setu se Plíšková mohla dostat do zajímavého vedení, když si vybojovala při podání Mladenovicové brejkbol, avšak ten zůstal nevyužit. Za stavu 3:2 pro českou hráčku šla na podání Francouzska, která však nabídla své soupeřce tři brejkboly. Plíšková využila až třetí možnost a ujala se důležitého, dvoubodového vedení! Plíšková posléze zvládla velmi důležitý sedmý gem a navýšila své vedení na 5:2! Česká tenistka se dostala do problémů, když při vlastním podání prohrávala 15:40. Mladenovicová předvedla skvělý forhend po čáře, na který světová šestka nedokázala zareagovat a Mladenovicová si vzala ztracené podání zpět!

Francouzská dvojka poté dokázala srovnat na 5:5 a dělala si zálusk na zisk čtvrtého gemu v řadě, avšak to Plíšková nedovolila. Velmi rychle si vypracovala tři gemboly a dostala se do vedení 6:5! Hned na začátku dvanáctého gemu si Plíšková pomohla ostrým returnem pod nohy Mladenovicové, která poslala míček do sítě. V následné výměně vstoupila do hry páska, a tak měla Plíšková nadějné vedení dvou fiftýnů. Francouzská tenistka však získala čtyři fiftýny v řadě a srovnala na 6:6!

Česká tenistka si za stavu 9:8 vypracovala při podání své soupeřky dva mečboly, avšak ani jeden nedokázala využít a Mladenovicová dokázala srovnat na 9:9. Poté si Francouzska vyžádala krátký medical time-out, neboť měla lehké křeče. Českou jedničku však pauza nerozhodila a dokázala si udržet podání. Za stavu 10:10 Plíšková nabídla své soupeřce brejkbol, avšak ten odvážnou hrou dokázala odvrátit a následně dovedla gem do vítězného konce. První brejk přišel až za stavu 11:11 a získala jej Mladenovicová, která však musela brejk následně potvrdit při vlastním servisu! To se však francouzské tenistce nepovedlo a odvážná Plíšková dokázala srovnat na 12:12. Vzápětí mohla rodačka z Loun o svůj servis opět přijít, nicméně brejk odvrátila, a tak se ujala vedení 13:12!

Drama pokračovalo, za stavu 15:14 si Plíšková dokázala vybojovat hned tři mečboly! Hned první dokázala využít a získala velmi cenný první bod pro české barvy!

Kristina Mladenovicová - Karolína Plíšková 3:6, 6:4, 14:16

Kvitová nestačila na Garciaovou

Česká tenisová jednička nevstoupila do zápasu s francouzskou jedničkou ideálně. V pátém gemu první sady rodačka z Bílovce ztratila vlastní podání a Garciaová se dostala do trháku. Aktuálně 23. tenistka světa však svůj náskok nedokázala udržet, neboť aktivně hrající Kvitová si brejk vzala zpět! První sada tak dospěla do závěrečného tiebreaku, který nabídl velmi vyrovnanou podívanou. Za stavu 6:6 dokázala Garciaová získat výhodu brejku a při vlastním podání dokázala setbol využít, čímž se dostala do vedení v zápase.

Na začátku druhého setu obě hráčky ztratily své podání, a tak byl stav 1:1. Jako důležitý se ukázal čtvrtý gem druhého setu, ve kterém si Garciaová vypracovala tři brejkboly a hned ten první využila. Ještě hůře mohlo být po šesté gemu, kdy se situace opakovala, neboť si francouzská jednička opět vybojovala možnost tří brejkbolů. Vítězka nedávného WTA Elite Trophy však zabojovala, dokázala skóre otočit a udržela se v zápase! Česká tenistka v následující gemu dokázala prolomit podání své soupeřky a snížila na 3:4!

Hned poté si Petra vyžadala medical time-out a byla krátce ošetřena. Po kratší pauze se však dařilo Garciaové, které se podařilo prolomit podání své soupeřky a dostala se do vedení 5:3! V následujícím gemu si francouzská jednička vybojovala mečbol, avšak ten nevyužila! Druhý mečbol, který si Garciaová vybojovala, už využila a srovnala stav finálového zápasu na 1:1.