Senzační úspěch osmnáctiletého Alcaraza. Na US Open si vyšlápl na světovou trojku

- Jan Vojkůvka

Mělo to být pro Stefanose Tsitsipase povinné vítězství. Světová trojka ovšem roli velkého favorita opět nezvládla. Tentokrát si řecký tenista nečekaný výpadek vybral v utkání proti osmnáctiletému Carlosovi Alcarazovi, jemuž podlehl v pětisetové bitvě 3:6, 6:4, 6:7(2), 6:0 a 6:7(5). Vítěz jednoho turnaje ATP si díky tomu zahraje poprvé v grandslamovém osmifinále.

Od svého postupu do finále Roland Garros se Tsitsipas potýká s až nečekaně kolísavou formou. Zatímco během antukové části sezony předváděl svůj nejlepší tenis, od června zapisuje jeden nečekaný výpadek za druhým.

Už ve Wimbledonu padl senzačně v prvním kole s Tiafoem, roli favorita nesplnil ani ve čtvrtfinále v Hamburku s Krajinoviem, na olympiádě s Humbertem či v semifinále v Torontu s Opelkou. A ani na US Open se obdobnému zaváhání nevyhnul. Tentokrát s Alcarazem, proti němuž byl výrazným favoritem.

Už první set ale naznačil, že papírové předpoklady nic neznamenají. Vždyť Španěl vstoupil do utkání dvěma brejky. Tsitsipas navíc po prohrané první sadě vstoupil i do té druhé ztrátou podání. Pak se sice konečně rozehrál a skóre otočil, ale pro změnu zcela selhal v setu třetím.

V něm si dokázal vybudovat vedení 5:2 s náskokem dvou brejků, vypracoval si dokonce tři setboly, ale přesto dějství do vítězného konce nedotáhl. Alcaraz dokázal srovnat na 5:5, následně odvrátil dva brejkboly, vynutil si tiebreak a v něm dominoval.

Tsitsipase sice tento neúspěch nezlomil a ve čtvrtém setu obdaroval soupeře možná až nečekaným kanárem, ale nakonec to byl jen záblesk možné Tsitsipasovy formy. V rozhodujícím pátém setu se totiž na returnu už prosadit nedokázal a vítěze určila až závěrečná zkrácená hra. V ní se španělský teenager prokousal hned ke třem mečbolům za stavu 6:3, a ač Tsitsipas dva odvrátil, třetí už Alcaraz proměnil.

Zatímco osmnáctiletý mladík slavil největší skalp kariéry, Tsitsipas se musel smířit s další z řady senzací, kterých je v posledních měsících na jeho vkus až příliš.