Role favoritky splněna, nyní na Muguruzaovou. Čekám náročnou bitvu, upozorňuje Krejčíková

- Jan Vojkůvka

Třetí zápas, třetí hladká výhra. Barbora Krejčíková se na US Open popasovala s rolí favoritky výborně a ani ve třetím kole neztratila set, když Rusku Kamillu Rachimovovou porazila 6:4, 6:2 a při svém debutu na americkém grandslamu vybojovala postup do osmifinále. Nyní však v cestě stojí Španělka Garbine Muguruzaová, světová desítka a první vážná prověrka.

Pětadvacetiletá Krejčíková odvedla na Grandstandu standardní a povedený výkon. V duelu s Rachimovovou měla situaci pod kontrolou, neztratila ani jednou servis a po vyrovnanějším prvním setu dokázala v tom druhém na kurtu dominovat, když o vítězství definitivně rozhodla ziskem pěti gemů v řadě. Ač se nevyhnula chybám, soupeřku k ničemu nepustila.

„Jsem ráda, že se mi zápas takto povedl. Pro mě byl nevyzpytatelný a docela těžký. Holky proti mě nemají co ztratit, protože najednou jsem ta, která by papírově měla vyhrát,“ upozornila Krejčíková, která se výrazně zlepšila po zisku úvodního brejku. Od té chvíle tolik nechybovala a odehrála mnohem lepší druhou polovinu střetnutí.

„Nebudu tajit, že jsem byla docela dost nervózní. Na kurtu ze mě tréma spadla a první brejk na 5:4 byl strašně důležitý,“ přiznala. „Tam se zápas lámal, byla to klíčová chvíle. Pak už jsem hrála solidní tenis, který by měl být mým standardem.“

Česká tenistka, která od březnového turnaje v Dubaji, kdy se poprvé podívala do finále na okruhu WTA, posouvá své jméno stále blíže absolutní špičce, ovšem odmítá, že by pro ni zápasy s níže postavenými soupeřkami byly rutinou.

„Papírové předpoklady neznamenají automaticky vítězství. Rutina to není, protože tenhle level hraju jen pár měsíců, že? Až to budu hrát pár let, povím vám, že už s nimi můžu hrát normálně. Teď je to pořád speciální, že se můžu měřit s nejlepšími. Je to čest, užívám si to,“ uvedla rodačka z Ivančic.

A právě jedna z nejlepších nyní stojí v cestě. V boji o postup do čtvrtfinále čeká na Krejčíkovou Španělka Garbine Muguruzaová, bývalá světová jednička a vítězka dvou grandslamových turnajů. S ní se letos střetne už potřetí. Zatímco ve finále v Dubaji s ní ve dvou sadách prohrála, v generálce na US Open v Cincinnati už ji ve třech setech porazila.

„Uvidíme na kurtu, tam zjistíme, jak se s ní hraje na US Open. V Dubaji pro mě všechno začínalo. Byla jsem z toho taková vyjukaná,“ vzpomínala Krejčíková. „V Cincinnati už jsem víc věděla, co mám od ní čekat. I tam byl zápas náročný a dlouhý.“

Na něco podobného se hodlá připravit i nyní. „Myslím, že náš zápas může být hodně vyrovnaný. Půjde o zvládnutí klíčových momentů a taky o štěstí,“ přemítala. „Těším se na zápas, půjdu předvést svůj nejlepší výkon. Ona je taky v dobré formě, odehrála tři těžké zápasy. Očekávám náročnou bitvu, ona si bude hodně věřit,“ upozornila.

Ale ještě než začne soustředit všechny své myšlenky na první těžkou zkoušku na newyorském grandslamu, chce si vychutnat pocit z dalšího úspěchu, jehož dosáhla proti Rachimovové. „Teď si chci užít, že jsem vyhrála a postoupila do čtvrtého kola. Musím vstřebat, že se mi pořád dál daří, což je neočekávaný,“ dodala s úsměvem.