Hladkou výhru kazil jen neférový divák. Chtěl mě rozhodit, stěžoval si Djokovič

- Jan Vojkůvka

Že na tenisových turnajích většinou fandí proti němu, na to si už Novak Djokovič za roky na vrcholu zvykl. Co však stále dokáže horkokrevného Srba popudit je, když se někteří z diváků nechová zrovna v zásadách fair-play. Stejně jako jeden z fanoušků během jeho utkání druhého kola s Tallonem Griekspoorem.

Djokovič může být se svým výkonem spokojen. Nizozemce z druhé stovky světa porazil za 100 minut hladce 6:2, 6:3, 6:2. Ve druhé sadě sice ztratil jednou servis, ale jinak měl utkání plně pod kontrolou. Co však pod kontrolou neměl, to bylo publikum na ochozech. A zejména chování jednoho z fanoušků ho hodně rozčílilo.

Zejména pak nebyl spokojen s chováním zmíněného diváka během sedmé hry druhé sady, kdy právě ztratil jediný svůj servis v duelu. Po ztraceném podání se dost nelibě díval směrem na tribunu na člověka, který během zmíněného gemu pořvával během výměn a to i v klíčových momentech.

„Ten člověk, z nějakého důvodu, pořvával a dělal hluk. A zakřičel i těsně před mou smečí, což byl jeden z klíčových fiftýnů. Udělal to párkrát i předtím a pak zase,“ stěžoval si na neférové chování Djokovič.

Jakmile Srb v osmé hře druhé sady odskočil znovu do výhody brejku, opět se zadíval směrem na neposlušného fanouška. Jeho pohled jako by naznačoval uspokojení nad tím, že dokázal okamžitě na ztrátu servisu zareagovat a vysmíval se možnému zklamání diváka.

Djokovič není na US Open příliš oblíbený. Je však smířený s tím, že publikum fandí převážně jeho soupeřům. Ostatně, už v prvním kole proti osmnáctiletému Holgerovi Vitusu Nodskovovi Runeovi byl v nepřízni publika, které mohutně povzbuzovalo bývalou juniorskou jedničku.

Jenže situace ze zápasu s Griekspoorem byla v mnohém odlišná. Zde už nešlo jen o to, komu kdo fandí. Ale spíš o snahu Srba rozhodit pokřikováním během jeho úderů, což rozhodně nechce akceptovat.

„Nebylo to vůbec hezké. Tak to prostě je. Nejde mi ani tak o hluk, nechápejte mě špatně,“ vysvětloval na tiskové konferenci. „Atmosféra je důležitá, publikum je i během výměn hlučné, to je v pořádku. Ale pokud to někdo dělá záměrně pořád a stále dokola... Ví, proč to dělá. Ten člověk, o kterém mluvím, věděl moc dobře, co a proč dělá. To je vše,“ dodal rozmrzele.

Djokovič, který v této sezoně vyhrál Australian Open, Roland Garros i Wimbledon, útočí na US Open na zkompletování kalendářního grandslamu. Ve třetím kole se bude moci svému snu opět přiblížit, pokud uspěje v utkání s Keiem Nišikorim.