Vleklé zdravotní obtíže pokračují. Jsem smutná, že musím odjet, neskrývala zklamání Muchová

- Jan Vojkůvka

Karolína Muchová se s letošním US Open loučí nezvykle už v prvním kole. Na jednom z nejoblíbenějších turnajů byla nad její síly Španělka Sara Sorribesová Tormová, jíž podlehla ve dvou setech 2:6, 6:7(3). Na vině nepříjemné porážky však není pouze tenisový aspekt. Českou hráčku totiž nadále trápí zdravotní obtíže, kvůli nimž je ohrožen i průběh zbytku sezonu.

Pětadvacetiletá Muchová má na US Open jen ty nejlepší vzpomínky. Právě zde debutovala v hlavní soutěži grandslamu v roce 2018 a hned z toho bylo třetí kolo. Tento výsledek zopakovala i v roce 2019 a loni jej dokonce vylepšila postupem do osmifinále. Jenže letos jí účast v New Yorku radost nepřinesla. Spíš naopak, ze svého vyřazení v úvodním kole je neskutečně smutná.

Přitom se zdálo, že ve druhém setu našla pevnou půdu pod nohama a otočila z 0:2 na 4:2. Vedla dokonce 5:3, ale proti Sorribesové nedoservírovala. „Ve druhém setu jsem našla cestu, hrála jsem míče dříve. Ale trápilo mě zranění, což ovlivňovalo zápas. Jsem smutná, že musím odjet,“ konstatovala na tiskové konferenci.

Její zdravotní problémy přetrvávají i po sedmi měsících. Jedná se totiž opět o zranění břišního svalu, které ji trápí od Australian Open, kde dokráčela senzačně až do semifinále.

„Je to sice jiné místo, ale pořád břišní sval z Austrálie. Necítím se moc dobře,“ přiznala. „Nevím, co teď s břichem je. Bolí na jiném místě, než jsem měla trhlinu. Takhle to bolelo v Cincinnati,“ připomněla své obtíže z generálky na US Open, kde musela skrečovat osmifinálový zápas s Belindou Bencicovou. „Na tréninku už jsem to cítila minimálně, ale zápasové nasazení je jiné. Dostalo se to do stejného stavu jako s Belindou.“

Svalové zranění břicha provází Muchovou už od únorového Australian Open a výrazně ovlivňuje její sezonu. Po turnaji v Melbourne scházela kvůli trhlině ve svalu na kurtech dva měsíce a obtíže přetrvávaly i po jejím návratu. Byly ovšem mírnější, a díky tomu dokázala dokráčet například do čtvrtfinále Wimbledonu či turnaje v Madridu. Její stav se ale během americké šňůry zhoršil a může českou hráčku stát i zbytek sezony, včetně domácího turnaje v Ostravě či finále BJK Cupu v Praze.

„Pojedu domů, nechám si udělat sono a uvidím, co se svalem je. Pak se rozhodneme, co dál,“ dodala posmutněle 24. tenistka žebříčku.