Grandslamové sbohem. Suárezovou vyprovázeli potleskem vestoje

- Filip Lefenda

Úvodní hrací den byl v New Yorku mimo jiné ve znamení jednoho velkého loučení. Svou poslední grandslamovou dvouhru v kariéře absolvovala na kurtu číslo 5 Carla Suárezová Navarrová. Dvaatřicetiletou Španělku, jež se letos vrátila na okruh poté, co se vyléčila z rakoviny, vyprovázel ze dvorce potlesk vestoje.

Po Roland Garros a Wimbledonu neuspěla Suárezová Navarrová v úvodním kole grandslamu ani na třetí pokus. V první rundě US Open, kde si v minulosti zahrála dvakrát čtvrtfinále, podlehla 2:6 a 4:6 domácí Američance Danielle Collinsové. Ovace ochozů přesto patřily především rodačce z Las Palmas, pro kterou šlo o poslední singlový zápas na turnajích velké čtyřky v kariéře.

„Sice jsem prohrála, ale tento rok byl pro mě dárkem. Loni jsem touto dobou nevěděla, jestli se zde ještě někdy vrátím. Nyní tu jsem a mám z toho radost,“ brala porážku sportovně bývalá šestá tenistka světa. Ještě aby ne. Svůj největší zápas vyhrála už letos v dubnu, kdy po osmiměsíčním boji oznámila, že se vyléčila z rakoviny.

Následně se vítězka dvou podniků WTA ve dvouhře a tří ve čtyřhře na okruh vrátila, zároveň ovšem avizovala, že sezona bude její poslední. „Se svou kariérou jsem spokojená. Jako malá holka jsem snila o tom, že jednou budu ve světové desítce. Byly samozřejmě i sny, které se mi nesplnily. Nevyhrála jsem grandslam, ani jsem nebyla světovou jedničkou. To je ale hrozně těžké,“ podotkla Suárezová.

Newyorský grandslam pro ni ještě definitivně neskončil. Po boku Italky Sary Erraniové ji ve čtvrtek ještě čeká čtyřhra. V úvodním kole narazí obě jmenované na domácí dvojici Cori Gauffová, Caty McNallyová.

Představit by se Suárezová mohla v závěru sezony i na českém území. Pakliže bude nominována, chce být připravena hrát v první listopadový týden závěrečný turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Jeho vyvrcholení se uskuteční v pražské O2 areně.