US Open: Siniaková odvrátila setbol, postupují i Kvitová a sestry Plíškovy. Muchová končí

- Redakce

Druhým hracím dnem v úterý pokračovalo grandslamové US Open. Finalistka ročníku 2016 Karolína Plíšková si zajistila výhrou nad Catherine McNallyovou postup do druhého kola. Dařilo se i Kateřině Siniakové, která odvrátila setbol a nakonec udolala Anastasii Sevastovovou. Petra Kvitová nedala šanci Poloně Hercogové, Kristýna Plíšková vyzrála na Danku Koviničovou. Se zraněním laborující Karolína Muchová po boji podlehla Saře Sorribesové Tormové.

Muchová končí na raketě Sorribesové Tormové
Karolína Muchová (24.) v New Yorku další kvalitní výsledek z grandslamu nepřidá. Semifinalistka letošního Australian Open podlehla v prvním kole US Open mimořádně houževnaté Španělce Saře Sorribesové Tormové (41.) po dvou hodinách a 17 minutách 2:6 a 6:7(3).

Pětadvacetiletá Muchová ztratila v nevydařeném prvním setu hned třikrát servis, sama uspěla na returnu pouze jednou. Ve druhém dějství sice prohrávala 0:2, posléze ale průběh otočila, a dokonce vedla 5:4 a 30:0 při svém podání. Češka ale velkou šanci na zisk setu nevyužila. Posléze ještě vedla v tiebreaku 3:2 s minibrejkem, Španělka ale získala závěrečných pět výměn utkání. Muchová vyrobila v náročném duelu 48 nevynucených chyb, její soupeřka pouze 14.

„Ve druhém setu jsem našla cestu, hrála jsem míče dříve, ale trápilo mě zranění, což ovlivňovalo zápas. Jsem smutná, že musím odjet,“ mrzelo Muchovou, jež podrobněji popsala své zdravotní potíže.

„Je to pořád břišní sval z Austrálie, ale bolí na jiném místě, než kde jsem měla trhlinu. Na tréninku už jsem to cítila minimálně, ale zápasové nasazení je jiné. Když se ozvala bolest v Austrálii, bylo to něco nového. Věděla jsem o ní, ale poprala jsem se s tím líp než teď. Moje hra je o servisu a když sval začne bolet, hodně na to myslím a hraje se mi s tím blbě,“ přiznala Muchová, na kterou nyní čeká přesun do České republiky a sonografické vyšetření.

Kvitová proti Hercogové dominovala
Petra Kvitová (11.) zahájila své letošní tažení na US Open hladkou výhrou 6:1 a 6:2 nad Slovinkou Polonou Hercogovou (86.). Česká favoritka se zdržela na kurtu Grandstand jen 61 minut, k postupu do druhé rundy si pomohla 18 vítěznými údery, přičemž odvrátila všechny tři brejkboly soupeřky. Duel zakončila stylově svým druhým esem.

„Byl to z mé strany velmi solidní zápas. Užívala jsem si to. S Polonou už jsme párkrát hrály a čekala jsem těžký zápas, ale od prvních míčů jsem byla soustředěná a hrála dobře,“ zmínila spokojená vítězka.

Kvitová si ve druhém kole zahraje s krajankou Kristýnou Plíškovou (115.), která v New Yorku prošla kvalifikací a poté porazila Danku Koviničovou (67.) z Černé Hory.

Podrobnější ohlasy Petry Kvitové naleznete zde.

Kvalifikantka Kr. Plíšková je ve 2. kole US Open
Kristýna Plíšková (115.) navázala v úvodním kole hlavní soutěže US Open na povedené výkony z kvalifikace a porazila po setech 6:4 a 6:3 Danku Koviničovou (67.) z Černé Hory. K postupu potřebovala devětadvacetiletá Češka pouhých 65 minut, během kterých stačila nastřádat i 13 es.

O osudu prvního setu rozhodl jediný brejk ze třetího gemu. Do druhého dějství vstoupila levoruká Plíšková dalším brejkem, který ale následně na servisu nepotvrdila. To se jí povedlo až v osmé hře, po níž vedla 5:3. Zápas pak zakončila dalším „lupem“ na příjmu.

„Asi to byl můj nejlepší zápas tady. V kvaldě to taky nebylo špatné, splnila jsem povinnost se kvalifikovat. Nebyl to stres, ale hrála jsem kvaldu po dlouhé době. Teď jsem byla uvolněnější. Cítím se dobře, i když jsem tady už docela dlouho. Každý zápas je znát,“ nechala se slyšet Kristýna Plíšková, která si postupem do druhého kola vyrovnala své turnajové maximum.

O jeho vylepšení si zahraje v pikantním derby proti krajance Petře Kvitové (11.), nasazené desítce. „Není to sci-fi, že bych nemohla vyhrát, ale záleží, jak budu hrát. Hrály jsme spolu jenom dvakrát a máme to 1:1. I pro Petru jsou tady dobré podmínky, je to rychlé a sjíždí to, což jí docela sedí. Nedokážu odhadnout, jak to bude. Ještě na to nechci myslet, chci si užít dnešek,“ dodala Plíšková.

Plíšková začala dvousetovou výhrou
Karolína Plíšková (4.) vstoupila do letošního ročníku US Open výhrou 6:3 a 6:4 nad domácí Catherine McNallyovou (130.).

V úvodním setu si nasazená čtyřka na stadionu Louise Armstronga rychle vypracovala náskok 5:1. Poté Plíšková na první pokus sadu nedoservírovala, o dvě hry později už ale nezaváhala. Do druhého setu vstoupila rodačka z Loun dvěma brejky, McNallyová ale manko třemi získanými gemy v řadě dotáhla. V sedmé hře se Plíšková radovala na příjmu znovu a tento brejk už se ukázal jako klíčový, neboť byl v utkání tím posledním.

„Cítím se dobře, ale jako vždy jsem z toho udělala trochu drama. Jediná věc, která mi chyběla, byl servis. Nedala jsem moc prvních servisů, často jsem zahrála do sítě, chybělo mi načasování. Můžu podávat lépe. Ale myslím, že return a hra od základní čáry byly solidní. Na první kolo to nebylo špatné, hrála jsem mnohem horší. Byla jsem uvolněná, z výhry mám radost,“ zhodnotila Plíšková.

Ve druhém kole narazí turnajová finalistka z roku 2016 na další Američanku Amandu Anisimovovou (75.).

Podrobnější ohlasy Karolíny Plíškové naleznete zde.

Siniaková na US Open přemohla Sevastovovou
Kateřina Siniaková (53.) se přidala k postupujícím do druhého kola grandslamového US Open, když přehrála Lotyšku Anastasii Sevastovovou (65.) po bezmála dvou hodinách boje 7:6(6) a 6:3.

Klíčovou pasáží vyrovnaného klání byl tiebreak, v němž Siniaková odvrátila za stavu 5:6 i díky využití několika čopovaných úderů setbol soupeřky. K dnešnímu úspěchu si pomohla celkem 28 vítěznými údery, její soupeřka jich zahrála o 10 méně.

„Mám radost, že jsem to vybojovala. Nebyla jsem dnes úplně solidní ve svých úderech. Nemohla jsem s ní hrát dlouhé výměny, protože ona v nich má přehled a dělá si s míčem, co chce. Nebylo to nic jednoduchého, protože to teď na těch kurtech a s těmi míčky úplně necítím. Dnes jsem se rozehrávala na osmičce a byla relativně pomalá. Odskoky jsou takové jiné. Když hrajeme rychle, míče sjíždějí, když pomalu, tak zastavují,“ sdělila Siniaková.

Na českou tenistku čeká ve druhém kole nasazená sedmnáctka Maria Sakkariová (18.) z Řecka, proti které už si zahrála na Australian Open, Roland Garros i Wimbledonu. „Musím říct, že zápasy s ní jsou vždy dlouhé, těžké a vyrovnané. Ona teď hraje dobře, věří si. Ráda hituje zezadu, vyhovuje jí, když jsou výměny a může tvořit a tlačit. Když je v laufu, dobře servíruje,“ uvedla ke své nadcházející soupeřce Siniaková.

Vybrané zápasy 2. hracího dne US Open

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Catherine McNallyová (USA, 130.) 6:3, 6:4
Anastasija Sevastovová (LAT, 65.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (53.) 6:7(6), 3:6
PETRA KVITOVÁ (11.) – Polona Hercogová (SLO, 86.) 6:1, 6:2
Danka Koviničová (MNE, 67.) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (115.) 4:6, 3:6
KAROLÍNA MUCHOVÁ (24.) – Sara Sorribesová Tormová (ESP, 41.) 2:6, 6:7(3)

Marta Kosťuková (UKR, 55.) – Maria Sakkariová (GRE, 18.) 4:6, 3:6
Alexander Zverev (GER, 4.) – Sam Querrey (USA, 78.) 6:4, 7:5, 6:2
Jeremy Chardy (FRA, 70.) – Matteo Berrettini (ITA, 8.) 6:7(5), 6:7(7), 3:6
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Věra Zvonarevová (RUS, 101.) 6:1, 7:6(7)
Sebastian Korda (USA, 45.) – Nikoloz Basilašvili (GEO, 39.) 2:6, 1:2 skreč Korda
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Holger Vitus Nodskov Rune (DEN, 145.) 6:1, 6:7(5), 6:2, 6:1
Taylor Fritz (USA, 42.) – Alex de Minaur (AUS, 17.) 7:6(4), 6:2, 1:6, 6:4
Viktorija Golubicová (SUI, 45.) – Bianca Andreescuová (CAN, 7.) 5:7, 6:4, 5:7

Kompletní program 2. hracího dne US Open 2021 naleznete zde.