Brutální začátek US Open! Tsitsipas po 4 hodinách a 49 minutách udolal Murrayho

- Radek Štohl

Dramatičtější úvod snad letošní US Open nemohlo nabídnout. Finalista červnového French Open Stefanos Tsitsipas v prvním kole udolal někdejšího šampiona turnaje a bývalého nejlepšího tenistu světa Andy Murrayho v pěti sadách. Utkání trvalo téměř pět hodin.

Už samotný los nasvědčoval tomu, že by pondělní duel mohl nabídnout ojedinělý zážitek. Velkým favoritem však i vinou posledních zdravotních problémů Murrayho měl být Tsitsipas. Utkání se nakonec protáhlo o něco více, než by asi leckdo čekal.

První sadu totiž po necelé tři čtvrtě hodiny hry a dvou brejcích ovládl Murray. Oba tenisté navíc ve druhém dějství odvrátili dva brejkboly, konal se tak tiebreak. Brit v něm vedl 5:3, za stavu 6:4 si vypracoval setboly. Při vlastním servisu však neuspěl, stejně jako posléze na returnu. Sadu nakonec ztratil.

Bývalý nejlepší tenista světa však ukázal silnou mentalitu. Nezhroutil se, zkraje třetí sady šel do vedení 3:0, v pátém gemu navíc odolal čtyřem šancím protihráče. I díky tomu byl po třech hodinách set od postupu.

Šampionovi turnaje z roku 2012 ale hrubě nevyšel začátek čtvrtého setu, prohrával 0:5. I když jednou uspěl při podání soupeře, tak musel jít do páté sady. V té rozhodl jediný brejk v úvodní gemu, který Tsitsipas urval ve svůj prospěch. Jelikož Murray ve čtvrté hře nevyužil šanci na returnu, druhé kolo si nakonec vybojoval řecký tenista.

Třetího nasazeného Tsitsipase ve druhém kole čeká Francouz Adrian Mannarino (44.).

Grandslam

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo mužské dvouhry
Andy Murray (GBR, 112.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 3.) 6:2, 6:7(7), 6:3, 3:6, 4.6