Zubr Cup: Nosková slaví největší titul mezi profesionálkami!

- Redakce

Šestnáctiletá Linda Nosková slaví největší úspěch své profesionální kariéry! Vítězka juniorského Roland Garros a dvou bratislavských turnajů ITF se prosadila i na „šedesátce“ v Přerově a vybojovala svou třetí, a zároveň největší, trofej mezi dospělými. Ve finále po téměř tříhodinové bitvě udolala Alexandru Ignatikovou 6:7(2), 6:4, 6:3.

Nosková, která má v držení v této sezoně už dva tituly z Bratislavy, které vybojovala v březnu, na další úspěch mezi profesionálkami čekala pět měsíců. Mezitím sice dokráčela do semifinále v Monastiru a ve Starých Splavech, ale do finále se jí povedlo projíž až nyní v Přerově. Proti Ignatikové navíc protáhla svou vítěznou šňůru v bojích o titul.

První set nabídl pořádné drama, ve kterém Linda dvakrát neudržela vedení o brejk, naposledy za stavu 5:3, kdy se jí nepovedlo doservírovat. Následně poměrně hladce prohrála tiebreak 2:7.

Co se nepovedlo v sadě první, to se povedlo v setu druhém. Česká tenistka sice znovu dvakrát přišla o vypracované vedení, ale na brejk z deváté hry už Ignatiková odpověď nenašla. Noskové se povedlo tentokrát dopodávat a šla v lepší výchozí pozici do rozhodujícího dějství.

A i tentokrát začala výborně. Brejkem ve třetí hře se dostala do vedení, které potvrdila i na servisu a ujala se náskoku 3:1. Navíc nyní i výborně servírovala, soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol a dokonce své finálové vítězství okořenila ještě jedním brejkem v posledním gemu utkání.

„Fyzicky to bylo hodně vyčerpávající. Soupeřka je hodně zarputilá, takže jsem tam šla s tím, že budou asi dlouhé výměny. Věděla jsem, že musím hlavně hrát to svoje a nesmím si nechat vnutit její hru,“ hodnotila Nosková po finálovém utkání.

„Na konci mě už bolely nohy, měla jsem je trochu ztuhlé, ale nijak mi to nebránilo v tom, abych hrála jako doposud,“ potěšilo ji po dlouhé bitvě. „Důležité bylo, že jsem ji brejkla za stavu 1:1 ve třetím setu. Tu výhodu jsem využila.“

Ziskem největšího titulu v kariéře si Nosková výrazně polepší ve světovém žebříčku. V něm poskočí z 516. místa na aktuálně 348. příčku, tedy o neskutečných 168 pozic. V žebříčku tenistek, kterým ještě nebylo ani sedmnáct let, se navíc dostane na druhou pozici za svou krajanku Lindu Fruhvirtovou.

Finále dvouhry
Alexandra Ignatiková (ROU, 253.) – LINDA NOSKOVÁ (516.) 7:6(2), 4:6, 3:6