Příběh blogera: Byl na konci 5. stovky žebříčku, Djokoviče oslovil na Instagramu. Teď ho vyzve na US Open

- Radek Štohl

Když se na začátku roku zúčastnil prvního letošního zápasu, tak ho sotva mohlo napadnout, že by si relativně brzy mohl zahrát proti nejlepšímu hráči světa. Dánský talent Holger Vitus Nodskov Rune (145.) v té době byl na 473. místě žebříčku dvouhry. O necelých osm měsíců později ho čeká dosavadní vrchol kariéry –⁠ po úspěšné kvalifikaci US Open se osmnáctiletý tenista v prvním kole střetne s Novakem Djokovičem.

Holger Vitus Nodskov Rune, známý také pouze jako Holger Rune, na profesionálním okruhu debutoval v 16 letech. Na challengeru hned získal první výhru. V průběhu sezony 2019 odehrál 16 utkání, v 6 z nich uspěl.

Na konci zmíněného tenisového ročníku se stal prvním juniorem kombinového žebříčku, k čemuž ho dotáhl i triumf na Roland Garros dvouhry.

Ve specifické loňské sezoně se do tenisového kolotoče pořádně dostal až po restartu okruhu. Od srpna do prosince odehrál čtyři finále dvouhry, ve třech z nich na turnajích nižší kategorie ITF uspěl. Tyto výsledky ho ještě půl roku před osmnáctými narozeninami posunuly do TOP 500, konkrétně na 473. pozici.

Zlomové okamžiky
Zlomové okamžiky přišly už letos. Po několika turnajích na ITF a dvou neúspěných finále se v první polovině března zúčastnil premiérových dvou turnajů na ATP, konkrétně v Buenos Aires a Santiagu. Zatímco v Argentině vypadl v prvním kole, na druhém turnaji se z tříkolové kvalifikace přes osmifinálový skalp Benoite Paireho probil do čtvrtfinále.

Rune během následujících dvou měsících v této kategorii neprorazil, tak se vrátil na challengery. A byl to krok velmi vydařený. Za čtvrt roku z toho byly čtyři finále, tři triumfy. K tomu se dvakrát probojoval do osmifinále ATP. Tento týden tak i díky tomu mohl být speciální –⁠ po deseti výhrách za sebou se vůbec poprvé představil v kvalifikaci grandslamu.

Ostych proti zkušenějším protihráčům však rozhodně neměl. Postupně vyzrál na trio Lukáš Lacko (6:4, 6:4), Mitchell Krueger (6:4, 6:1), Mats Moraing (6:4, 3:6, 6:3).

Hlavní soutěž a blogy pro ITF
Netrpělivě tak mohl vyčkávat na los. Co se týče atraktivity, tak většího debutu se v hlavní soutěži grandslamového turnaje dočkat nemohl, vyzve totiž světovou jedničku a dvacetinásobného šampiona z turnajů velké čtyřky Novaka Djokoviče.

Pro oba tenisty se přitom nebude jednat o premiérové setkání. Rune si Djokovičem zatrénoval už na před Turnajem mistrů 2019. K tomuto okamžiku znovu došlo o rok a půl později. Letos v Monacu, o čemž mladičký Dán poreferoval v jednom z devíti blogů pro ITF.

„Všichni hráči v té době byli v zámoří. Zničehonic jsem zaznamenal, že Novak je v Monaku, se kterým jsem trénoval na ATP Finals 2019. Napadlo mě tak, že by nebylo na škodu ho kontaktovat na Instagramu. Během turnajů tato sociální platforma funguje velmi dobře, hráči se takhle navzájem kontaktují," prozradil Rune.

Ze setkání se srbským velikánem byl unešený. „Pozval mě do Monaka. Bylo to vážně fascinující. Není náhoda, že je nejlepším hráčem světa a že vyhrál téměř vše. Není to pouze o tenise, ale mentalitě a přístupu k práci. Nevypracujete si to jen tak přes noc, trvá to celý život," popsal suveréna letošní sezony.

Kdo bude více nadšený po úvodním kole US Open, zjistíme ve středu ráno středoevropského času. V rámci noční sekce se utkání rozehraje v 1:00 SEČ.