Potvrzeno! Finále BJK Cupu bude v O2 Areně. Praha pozná mistry světa, raduje se Kaderka

- Jan Vojkůvka

AKTUALIZOVÁNO – Letošní finálový turnaj Billie Jean King Cupu se bude hrát v Praze! Mezinárodní tenisová federace (ITF) oficiálně ohlásila pořadatelství turnaje ve své tiskové zprávě. Podle informací se finálový turnaj 12 nejlepších ženských týmů odehraje od 1. do 6. listopadu v O2 Areně.

Původně se mělo finále konat v dubnu 2020 v maďarské Budapešti, turnaj byl ale kvůli pandemii covidu-19 odložen. A Budapešť se kvůli pandemické situaci a obavám maďarských úřadů nedočkala ani letos.

ITF tak hledala za maďarské hlavní město náhradu, kterou nakonec našla v Praze. K tomu dopomohla i finanční podpora ze strany státu, když se vláda zavázala v případě přidělení pořadatelství uvolnit částku ve výši 65 milionů korun.

A i tato záruka přinesla poslední trumf do rukou Iva Kaderky, prezidenta Českého tenisového svazu, který o pořadatelství Billie Jean King Cupu usilovně jednal s prezidentem ITF Davidem Haggertym. A byl úspěšný.

„Jsem velmi šťastný, že Český tenisový svaz dokázal nabídnout prezidentovi ITF Davidu Haggertymu řešení při hledání nové pořadatelské země letošního finále,“ uvedl Kaderka pro oficiální stránky ITF.

„Spolu s ITF věřím, že Český tenisový svaz a naši partneři uspořádají velkolepou akci. Chtěl bych poděkovat vládě České republiky za podporu celého českého sportu, včetně tenisu a pořádání finále Billie Jean King Cupu v Praze,“ dodal.

V Praze poznáme mistry světa, říká Kaderka
Česká republika patří v posledních letech k největším esům v ženské týmové soutěži (dříve nazývané Fed Cup). Český tým se na domácí půdě radoval z prvenství v letech 2012, 2014, 2015 a 2018, což dává výběru Petra Pály velké šance i pro listopadový premiérový ročník finálového turnaje. Domácí prostředí totiž dokáže Češky vždy vybičovat.

S ohledem na to, že se bude jednat o vůbec první ročník po vzoru mužského Davis Cupu, Kaderka neváhal na tiskové konferenci k příležitosti oznámení pořadatelství přirovnat finálový turnaj ke světovému šampionátu.

„Praha bude hostitelem mistrovství světa v ženském tenisu. Po koronaviru to bude první taková akce. Budeme hostit dvanáct týmů nejlepších týmů planety, ze kterých vzejde mistr světa,“ řekl na tiskové konferenci. „Celý sportovní svět bude hledět na Prahu včetně televizních stanic z celého světa.“

Jednat o pořadatelství začal již v červnu. Tehdy se dotázal na názor vítězky Roland Garros Barbory Krejčíkové, jejíž odpověď jej přesvědčila, aby se do vyjednávání pustil. „Napsala mi ‚Chci‘ a pět vykřičníků. Pro pořádání jsem se nadchnul a chtěl jsem pro to udělat vše, co bude v mých silách,“ podotkl.

Zajištění organizace ovšem nebude nic snadného, a i přes garanci ze strany vlády a prvních logistických krocích čeká na ČTS spousta práce. „Většinou všichni mají na přípravu několik měsíců, my máme na veškerou přípravu jen osm týdnů. Jsme ale připraveni,“ prohlásil s tím, že si organizováním této akce splnil jeden ze snů.

Předprodej vstupenek by podle Kaderky měl být zahájen v září. „Nevím, jaká budou opatření a zda bude moct být naplněna fanoušky plná kapacita,“ upozornil. „Hrát se bude na kurtech v O2 Areně a O2 Universu.“

Schopnost ČTS zajistit pořádání finále BJK Cupu navíc podle Kaderky letošní ročník zachránil. „Nikdo si nedokázal představit, že se letos bude podobná akce konat. Akce byla spíš před krachem a dlouho to vypadalo, že se letos neuskuteční. O tom, že se bude akce konat v Praze, rozhodla podpora Vlády České republiky,“ připomněl závěrem opět velký podíl státu na zajištění akce.

Složení skupin
Skupina A: Francie, Rusko, Kanada
Skupina B: Austrálie, Bělorusko, Belgie
Skupina C: USA, Španělsko, Slovensko
Skupina D: Česká republika, Německo, Švýcarsko