Doping je součástí tenisu, musí se proti tomu zakročit, zdůrazňuje Murray

- Jan Vojkůvka

Pokud existuje něco, co by Andy Murray rád změnil, pak je to větší transparentnost tenisu. Zavírání očí nad dopováním, ať už povoleným na základě výjimek nebo nelegálním, na který se sice přichází, ale ne tolik, jak by si britský tenista přál, je dle něho cesta do záhuby.

Bylo by podivné věřit tomu, že náš sport je imunní vůči dopingu,“ cituje Murrayho německý web Suddeutsche Zeitung. „Žádný sport není imunní. Pokud někdo podvádí, musí se proti němu zakročit. Není správné to omlouvat tím, že se to stalo poprvé,“ myslí si Murray.

Je otázkou, na koho může čerstvá světová jednička narážet, ale jednoznačně poukazuje na to, že doping je součástí tenisu a mělo by se proti tomu bojovat. Murray dlouhodobě prosazuje více kontrol, častější testování i důkladnější prošetřování tzv. zdravotních výjimek, které jsou poslední dobou ožehavým tématem.

Přiznala to koneckonců i Klára Koukalová, která po ukončení kariéry v rozhovoru pro Deník Sport podotkla, že kupříkladu Serena Williamsová má tolik zdravotních výjimek, mezi nimiž figuruje i lék, který má údajně stejné účinky jako heroin a navazuje euforické pocity.

Pokud se objeví problém, nesmíte to ignorovat,“ pokračuje Murray. „Když někdo nerespektuje pravidla, musíte to říct. Bylo by dobré, kdyby se o těchto věcích hovořilo více otevřeně,“ dodal.