Podváděl Tsitsipas? Zverev má jasno, Řek se vehementně brání

- Jan Vojkůvka

Dlouhá přestávka, kterou si během utkání vybral Stefanos Tsitsipas, pořádně rozzuřila jeho soupeře Alexandera Zvereva. Ten už během utkání, které nakonec vyhrál 6:4, 3:6, 7:6(4), poukazoval na to, že si řecký tenista vzal pauzu na odchod z kurtu jen kvůli tomu, aby získal nějaké rady od svého otce a to přes telefon. Samotný Tsitsipas to kategoricky odmítá.

Když Zverev vyhrál první set 6:4, rozhodl se Tsitsipas požádat rozhodčího o možnost odchodu z kurtu do šatny. Tzv. toilet break je možné využít zpravidla po skončení sady. Umpirový rozhodčí s tím souhlasil, ale jakmile se přestávka nebývale prodlužovala, začal být Zverev pořádně naštvaný.

Tsitsipas se totiž na kurt vrátil až za dlouhých osm minut. Během nich se snažil Němec upozornit rozhodčího na podvádění, jehož se Řek dopouští. „Vzal si sebou celou tašku i s telefonem a vším, co tam má,“ poukazoval Zverev. Ač rozhodčí poukazoval na to, že s ním šel doprovod, Zverev okamžitě kontroval: „Šel do koupelny, na záchod s ním nikdo nešel.“

Rozhodčí neměl tušení, jak situaci vyřešit a Zverev nadále pokračoval s palbou argumentů. „To samé udělal v Paříži a bude to taky stejné, co dělá na všech turnajích,“ připomněl i další  střetnutí s Tsitsipasem, ve kterém světová trojka odešla do útrob stadionu a podle Zvereva si vypomáhala telefonem ke komunikaci se svým otcem, jenž je zároveň jeho trenérem.

Že vztek Zvereva nemusí být pouze z domněnek, možná odhalily televizní kamery. Ty totiž zachytily jeho otce, jak během přestávky něco píše na svém telefonu.

Druhý set nakonec i Tsitsipas vyhrál a chtěl znovu odejít do útrob stadionu. Tentokrát mu to ale rozhodčí nepovolil. A v epické bitvě ve třetím setu nakonec Zverev udolal soupeře v tiebreaku.

Musel jsem se převléct, hájí se Tsitsipas
Po utkání, které nakonec Němec vyhrál, se Stefanos Tsitsipas vehementně bránil nařčení, že by využil přestávku k podvodu. „Šel jsem do šatny, abych se převlékl. Nepřišlo mi vhodné, abych si měnil šortky přímo na kurtu před zraky všech diváků,“ uvedl na tiskové konferenci.

„Jsem člověk, co se potí více než ostatní,“ pokračoval Tsitsipas. „Nepřestanu s tím, protože se mi pak hraje lépe, když se převléknu a jdu v čistém oblečení hrát další set.“

K situaci, kdy jej po druhém setu nepustil už rozhodčí do šatny, se vyjádřil spíš diplomaticky. „Nebylo to od něj hezké. Nějak jsem ale holt dokázal zpocený hrát. Musím se pak podívat do pravidel,“ dodal.

Jenže Zverev i na tiskové konferenci dál trval na svém a připomněl i případ z letošního turnaje v Mexiku. „Byl jsem trochu frustrovaný, pravda, ale protože se to s ním nestalo jen před pátým setem na Roland Garros, ale i v Acapulcu. Takže jsem z toho byl trochu frustrovaný,“ dodal k situaci už trochu smířlivěji německý tenista.