Nestárnoucí Štěpánek dal vzpomenout na Jimmyho Connorse

- Jakub Mezlík

Radek Štěpánek se v sedmatřiceti letech stal nejstarším vítězem zápasu na turnaji Masters 1000 od Jimmyho Connorse. Triumfy obou hráčů dělí téměř pětadvacet let.

Americké legendě se to povedlo v roce 1992 v devětatřiceti letech, na okruhu pak vydržel ještě další čtyři roky.

Connors byl považován za jednoho z nejúspěšnějších tenistů své doby, získal celkem osm grandslamových titulů. Nikdy však nedosáhl na vítězství na French Open, kde skončil čtyřikrát v semifinále.

Jako světová jednička strávil na žebříčku celkem 268 týdnů. Od června 1974 do srpna 1977 ho z trůnu dokonce nikdo nesesadil, což byl rekord tehdejší doby. Connors nebyl podobně jako Radek Štěpánek nijak vysoký a vyznačoval se výborným obouručným bekhendem a skvělým returnem.

Jimmy Connors byl známý i svými aférkami se ženami, v 70. letech byli společně s Chris Evertovou asi nejsledovanějším tenisovým párem. Americký hráč pak ve své biografii přiznal, že spolu tehdy čekali dítě, jeho partnerka se ovšem rozhodla pro potrat.

Také Radek Štěpánek proslul v soukromém životě románky s tenistkami. Zasnoubený byl s bývalou světovou jedničkou Martinou Hingisovou, pak ho pobláznila mladá Nicole Vaidišová. S ní se po necelých třech letech rozvedl, aby dal přednost další české tenisové hvězdě Petře Kvitové, načež se znovu vrátil k Vaidišové.

Mnohem zajímavější jsou ale úspěšné kariéry obou tenistů. I když to Radek Štěpánek nikdy nedotáhl tak jako Jimmy Connors až na samotný vrchol, v žebříčku byl nejvýše na 4. místě a v grandslamu se dostal maximálně do čtvrtfinále, v Česku má velkou řadu fanoušků zejména díky úspěchům v Davis Cupu, v němž byl v letech 2012 a 2013 členem vítězného týmu.

V Madridu se postaral o zápis do tenisové historie díky vítězství nad Kanaďanem Pospisilem, kterého porazil po výborném výkonu ve třech setech. Ve 2. kole čeká Štěpánka druhý nasazený Brit Andy Murray. Posune český veterán hranice svých možností?