Herně se trápil a chtěl skončit. Pella se vrátil k bývalému trenérovi a připsal si dva cenné skalpy

- Jan Vojkůvka

Nečekaný obrat prožil na turnaji v Cincinnati argentinský tenista Guido Pella. Bývalé světové dvacítce se od loňského restartu sezony hrubě nedaří, když na turnajích nedokázal až do tohoto týdne vybojovat více než jednu výhru a připsal si bilanci 6 výher a 16 proher. Argentinec dokonce zvažoval předčasný konec kariéry, nakonec ale přišel nečekaný návrat bývalého trenéra a Pella to oslavil dvěma výhrami nad velkými papírovými favority.

Posledních 12 měsíců nebylo pro Pellu jako tenisového profesionála snadných. Argentinec prohrával zápasy, ve kterých měl jasně vyhrávat a v těch, v nichž byl papírovým outsiderem, velmi často pohořel. Herní trápení vyvrcholilo ve Wimbledonu, kde si připsal pátou porážku v řadě a jeho myslí proběhla myšlenka na to, že mu asi už ujel vlak.

„Po Wimbledonu jsem už ani nevěděl, jestli budu vůbec ve hraní tenisu pokračovat,“ přiznal jednatřicetiletý antukový specialista a vítěz turnaje ATP v Sao Paulu. „Pak ale přišel Fabián (Blengino, pozn. redakce), aby se pokusil mi vrátit na kurtu alespoň trochu radosti. Tohle je náš první společný turnaj a ukázalo se, že pořád ještě mám co nabídnout,“ radoval se Argentinec.

Pellu trénoval Blengino před 11 lety a vrátil se do jeho týmu minulý měsíc. Spojení s koučem, který dovedl například Guillerma Coriu do finále Roland Garros, či trénoval Carlose Berlocqa, Diega Schwartzmana, Facunda Bagnise a Nicolase Kickera, se nakonec ukázalo jako to pravé ořechové.

Pella totiž na Masters v Cincinnati vyřadil ve dvou setech světovou devatenáctku Davida Goffina i bývalou světovou devítku Fabia Fogniniho. Ještě před měsícem by přitom Pella byl rád, kdyby proti těmto soupeřům uhrál alespoň set.

„Užívám si, že jsem konečně venku z negativní spirály. Myslel jsem, že se z těch pocitů už nikdy nedostanu. Ale ty dva zápasy jsou dostatečným důkazem toho, že se úroveň mé hry i sebevědomí vrací,“ usmíval se Pella v rozhovoru pro La Nacion.

Myšlenky na konec kariéry jsou pryč a před Pellou je další velká výzva. V osmifinále turnaje v Cincinnati totiž vyzve olympijského šampiona Alexandera Zvereva. Dočká se spolu s Blenginem prvotřídní senzace?