Skvělý český den! Češky v Cincinnati neztratily ani set, ve čtyřech prošly do osmifinále

- Jan Vojkůvka

To byla jízda! Kvartet českých tenistek ve dvouhře na turnaji WTA 1000 v Cincinnati skutečně řádil. Karolíně Muchové, Petře Kvitové, Barboře Krejčíkové i Karolíně Plíškové se povedlo postoupit do osmifinále, aniž by některá z nich ve středečních zápasech ztratila set. A ve čtvrtek mohou zaútočit už na čtvrtfinále.

Úspěšné vystoupení českých tenistek odstartovala Karolína Muchová. Po trochu obtížném postupu přes Johannu Kontaovou tentokrát předvedla výtečný tenis. V duelu se světovou osmičkou Biancou Andreescuovou sice dvakrát přišla o podání, ale vždy ve chvíli, kdy měla sama alespoň jeden brejk k dobru.

Hvězdnou Kanaďanku, kterou v posledních letech trápí zdravotní obtíže, nakonec porazila hladce 6:4, 6:2 a může se těšit na souboj s olympijskou šampionkou Belindou Bencicovou, přemožitelkou Markéty Vondroušové z prvního kola.

Obdobně snadno prošla do osmifinále i Petra Kvitová. Ani tu nečekala papírově snadná soupeřka, jelikož Ruska Veronika Kuděrmetovová patří k velmi nebezpečným tenistkám. Jenže za pouhých 80 minut dokázala Kvitová zvítězit 6:2, 6:4, přičemž si poradila i s nepříliš dobrým vstupem do zápasu a ztrátou podáni hned v prvním gemu.

Díky tomu se Kvitová může těšit na osmifinálový zápas s Ons Džabúrovou. Kromě postupu do čtvrtfinále Kvitová bojuje také o návrat do elitní desítky světa. Na to ovšem potřebuje přidat minimálně dvě výhry a doufat v neúspěch Garbine Muguruzaové či Barbory Krejčíkové.

Právě Krejčíková byla třetí postupující Češkou. V duelu s Ukrajinkou Dajanou Jastremskou neztratila ani jednou servis, byť čelila hned sedmi brejkbolům. Po třech brejcích v prvním setu se musela v sadě druhé rvát o postup až do tiebreaku, který strhla na svou stranu v poměru 7:5 a celkově slavila vítězství po setech 6:1, 7:6(5).

O postup do čtvrtfinále si světová desítka zahraje zahraje se světovou devítkou Muguruzaovou. A vítězství Krejčíkové si bude přát hlavně Kvitová, která by následně v případě postupu do semifinále (tedy nejen výhry v osmifinále, ale následně i v pátečním utkání) mohla rozšířit počet českých tenistek v elitní desítce na tři.

Poslední úspěšnou postupující Češkou do osmifinále byla Karolína Plíšková. V utkání druhého kola přejela finalistka z Montréalu Kazašku Julii Putincevovou, kterou porazila 6:3, 6:2. Devětadvacetiletá Plíšková se opírala hlavně o servis, který ani jednou neztratila.

Ve čtvrtek se světová šestka střetne s velmi neoblíbenou soupeřkou, kterou je Američanka Jessica Pegulaová. V této sezoně se s ní na kurtech utkala už čtyřikrát a ve všech zápasech prohrála. Prolomí toto prokletí konečně v Cincinnati?

Western & Southern Open, Cincinnati (ženy, USA, 1 835 490 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Bianca Andreescuová (CAN, 8.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (23.) 4:6, 2:6
PETRA KVITOVÁ (12.) – Veronika Kuděrmetovová (RUS, 33.) 6:2, 6:4 
BARBORA KREJČÍKOVÁ (10.) – Dajana Jastremská (UKR, 50.) 6:1, 7:6(5)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) – Julia Putincevová (KAZ, 36.) 6:3, 6:2