Bronzové Rio vylepšilo na trofeje slabší rok. Nišikori hodlá zaútočit na třetí místo na světě

- Jan Vojkůvka

Nejlepší zápasová bilance v kariéře ještě neznamená, že vaše sezona bude úspěšnější, než ty předchozí. Své o tom ví Japonec Kei Nišikori, který sice zaznamenal 58 výher, což je jeho kariérní maximum, ale zároveň získal jen jediný titul, což je oproti předcházejícím rokům výrazný ústup.

I tak ale může být nejlepší japonský tenista spokojený. Sice zvítězil pouze na halovém podniku v Memphisu, kde triumfoval počtvrté v řadě, ale z pozice pátého hráče světa má před Turnajem mistrů relativně na dohled čtvrtého Raonice i třetího Wawrinku.

Svůj jediný letošní titul vybojoval v polovině února, záhy po postupu do čtvrtfinále na Australian Open. Na co si rozhodně nemohl stěžovat byly následující měsíce po menším zklamání z Acapulca, kde na konci února překvapivě skončil už ve druhém kole.


Na amerických betonech vybojoval čtvrtfinále v Indian Wells a finále v Miami, na což navázal na antukových dvorcích postupem do finále v Barceloně, semifinále v Madridu a stejného výsledku dosáhl v Římě.

Problémy Nišikoriho, kvůli nimž nedokázal nasbírat více bodů do žebříčku, přišly až poté - na French Open překvapivě vypadl ve čtvrtém kole po čtyřsetovém utkání s Gasquetem a lepší to nebylo ani na trávě, kde navíc nebyl zdravotně úplně nejlépe. V Halle nenastoupil do utkání druhého kola a ve Wimbledonu skrečoval ve čtvrtém kole.

Tyto ztráty se nakonec na konci roku projevují v rankingu více, než se zprvu mohlo zdát. Jinak měl totiž Nišikori našlápnuto k tomu, aby poprvé v kariéře vybojoval třetí pozici na světě, což potvrdil po návratu na dvorce a postupem do finále v Torontu.

Nišikori nepatřil k těm, kteří by vynechali olympijské hry a vytěžil ze své účasti bronzovou medaili, když sice v semifinále nestačil na Murrayho, ale následně v souboji o třetí místo porazil Nadala. Úspěch Nišikoriho stál poměrně dost sil a po přesunu do Cincinnati skončil už v osmifinále, což bylo opět překvapení a tyto "výbuchy" tak provázely Nišikoriho po celou sezonu.


Pak ale přišel úspěch v podobě semifinále na US Open, a ač na domácím turnaji v Tokiu skrečoval ve druhém kole kvůli problémům se zády, sezonu zakončil postupem do finále v Basileji a výpadkem v osmifinále na Masters v Paříži. Jenže problémy se zády ho stály kupříkladu účast na Masters v Šanghaji, dalším turnaji, na kterém se hrálo o spoustu bodů.

A tak pátý tenista světa má v Londýně jasný cíl - vylepšit loňský výpadek ve skupině a navázat na postup do semifinále z roku 2014.