Smrtící zemětřesení na Haiti se dotklo i Ósakaové. Věnuje veškeré prize money ze Cincinnati

- Jan Vojkůvka

Sobotní zemětřešení na Haiti, které mělo sílu 7,2 Richterovy škály a mělo epicentrum jen pár kilometrů od města L'Asile, nenechalo chladnou ani japonskou tenistku Naomi Ósakaovou. Dívka, jež má haitského otce a má tak haitské kořeny, se rozhodla pomoci prozatím nespecifikovanou částkou ve výši celého prize money, které vybojuje na turnaji WTA 1000 v americkém Cincinnati.

Zemětřesení na Haiti si prozatím vyžádalo přes 300 obětí a dalších téměř 2000 zraněných. Dle agentury Reuters bylo silnější než zemětření v roce 2010, které zdevastovalo Port-au-Prince a vyžádalo si až 150 tisíc obětí.

Ač se na první pohled zdá, že situace není v tuto chvíli natolik kritická, především nemocnice v okolí epicentra volají o pomoc. Jejich volné kapacity jsou vyčerpané a ostrovní zemi navíc hrozí tsunami, které ale, podle posledních informací, snad Haiti ani okolní ostrovy nezasáhne.

Špatné zprávy se dotkly i Naomi Ósakaové, jejíž otec z Haiti pochází. A rozhodla se konat. „Opravdu mě bolí vidět všechnu tu zkázu, která se na Haiti děje. Mám pocit, že si nemůžeme ani na chvíli vydechnout,“ podotkla japonská tenisová hvězda.

„Tento týden se chystám hrát turnaj a veškeré vyhrané peníze věnuji na pomoc Haiti,“ slíbila Ósakaová. „Vím, že krev našich předků je silná a dokážeme povstat,“ povzbudila závěrem obyvatele ostrovního státu.

Částka, kterou Ósakaová věnuje, může vystoupat až do výše 255 220 dolarů, což je odměna pro šampiona Western & Southern Open. Už za účast v semifinále je prize money stanoveno na 100 250 dolarů.