Kolísavé výkony, ale také grandslamový titul! Wawrinka jede do Londýna s nejistou formou, avšak s puncem šampiona

- Jan Vojkůvka

Sezona jako na houpačce, avšak stejně jako minulý rok okořeněna grandslamovým titulem. Stanislas Wawrinka prožil rok, během něhož znovu sbíral tituly, ale nevyhnul se nečekaným výbůchům, které ho nakonec mohou pozici třetího hráče světa po Turnaji mistrů stát.

Stan Wawrinka vstoupil do letošního ročníku na okruhu ATP jako dvojnásobný grandslamový vítěz a zakončí ho jako trojnásobný šampion. I třetí rok po sobě dokázal vybojovat na některém z turnajů velké čtyřky titul, tentokrát mu vyšel ten závěrečný na americké půdě a k Australian Open 2014 a French Open 2015 přidal US Open 2016.


Ve výsledku to ale nebyla tak vydařená sezona jako ta minulá. Získal sice znovu čtyři triumfy, přičemž potřetí v řadě zvítězil na úvod roku v indickém Čennaí, ale nedokázal se vyhnout nepříjemným nečekaným výpadkům, které ho stály pořádnou porci bodů, které mu mohou po Turnaji mistrů scházet.

Vše přitom začalo skvěle titulem v Čennaí, ale přišlo Australian Open a Wawrinka padl už ve 4. kole na raketě Raoniče, který ho nyní vehementně stíhá v žebříčku a ztrácí na něj jen pár bodů. Pouhé čtvrtfinále v Marseille, kde znovu nepotvrdil roli favorita, si sice zlepšil náladu v Dubaji, kde triumfoval, jenže přišlo špatné období.

Vše začalo na amerických dvorcích v Indian Wells a Miami. V Miami vypadl dokonce hned na úvod s Kuzněcovovem a špatnou formu si přenesl i do antukové části sezony. Po čtvrtfinále v Monte Carlu, což se dá brát jako úspěch, vypadl už ve druhém kole v Madridu a velmi nečekaně ve třetím kole v římě s Juanem Monacem.


Wawrinka se ovšem nevzdal, před French Open si pauzu nedal a ovládl domácí podnik v Ženevě, což mu přineslo spoustu sebevědomí, které přetavil až v semifinále na French Open. Jenže ve Wimbledonu narazil už ve druhém kole na Del Potra, vypadl z turnaje a opět přišel o pořádnou porci bodů do žebříčku.

Jako jeden z mnoha vynechal olympijské hry a ušetřené síly využil ke svému nejlepšímu letošnímu výsledku, jehož dosáhl na US Open. Byl to náročný turnaj, už ve třetím kole svedl pětisetovou bitvu s Evansem. Ale tvrdý povrch Wawrinkovi sedí a dokázal se s nepříjemnými zápasy i v dalších kolech s Del Potrem či Nišikorim poprat na jedničku a když ve finále překvapivě porazil Srba Djokoviče, prakticky tím odstartoval definitivní pád světové jedničky z trůnu.

Závěr sezony se však opět nesl spíše ve znamení nevyrovnaných výkonů a na finále z Petrohradu na konci září už navázat nedokázal. Na Masters v Šanghaji skončil ve třetím kole, v Paříži ve druhém kole a mezitím doma v Basileji ve čtvrtfinále. Ve všech třech případech přitom vypadl v zápasech, v nichž byl jasným favoritem.

A tak, ač na třetím místě, tak s náskokem pouhých 65 bodů na Raonice a 410 bodů na Nišikoriho nastoupí do svého čtvrtého Turnaje mistrů. Ve všech třech předchozích ročnících se dostal do semifinále, ale letos jede do Londýna s nejistou formou. Udrží se na třetím místě světa i po finále sezony?