Zverev znovu vynechá finálový turnaj Davis Cupu. Jakmile změní formát, budu zase ve hře, hlásí

- Jan Vojkůvka

Jen málo tenistů tak rádo reprezentuje svou zemi jako Alexander Zverev. Německý hráč svou lásku k reprezentaci dává najevo po mnoho let, s jednou věcí se však stále nesmířil. Tím je nový formát Davis Cupu, který podle něj celou soutěž ohromně degraduje. A i to je důvod, proč na přelomu listopadu a prosince opět nepomůže svému týmu k úspěchu.

Šampion z letošních olympijských her v Tokiu svůj záměr vynechávat Davis Cup, respektive jeho vyvrcholení, oznámil už v roce 2018. Změnu formátu na předkolo a finálový turnaj bral jako zničení letité tradice týmové soutěže. A byť v roce 2019 pomohl Němcům se kvalifikovat do Madridu, na konci sezony na soupisce chyběl.

A změnu nepřinese ani tato sezona, v níž své zemi vybojoval olympijské zlato a znovu potvrdil, že možnost reprezentovat Německo miluje.

„Jsem pouze člověk a potřebuji i dovolenou. Hrajeme od ledna do října a v listopadu hrát nebudu,“ řekl napřed německému magazínu Sports Bild. Letošní finále Davis Cupu se totiž bude hrát od 25. listopadu do 5. prosince. Tedy v době, kdy by Zverev po skončení Turnaje mistrů měl mít prázdniny a posléze se začít připravovat na novou sezonu.

Ač se snažil být diplomatický, neopomněl si přeci jen rýpnout do formátu Davis Cupu a především do ITF a skupiny Kosmos, která stojí za změnami v mužské týmové soutěži. „Jakmile se vrátí znovu starý formát, s domácími prostředími a zápasy přes víkend, budu zase ve hře,“ dodal.

Výhodu starého formátu spatřuje především v tom, že se jednalo o zápasy, které se odehrály během tří dní a nebyly roztahány do téměř dvou týdnů. A to navíc v době, kdy hráči chtějí odpočívat po skončení dlouhé a náročné sezony.