Za omluvu ztráta fiftýnu. Medveděv se divil hloupému trestu

- Jan Vojkůvka

Promluvit během výměny se nevyplácí. To už nyní ví i Rus Daniil Medveděv, který za omluvu během rozehraného fiftýnu přišel o bod poté, co umpirová rozhodčí Aurelie Tourteová hru přerušila výkřikem slova „hindrance“, což značí překážku v pokračování. Světová dvojka, stejně jako Kazach Alexandr Bublik to však nakonec vzali se smíchem.

K bizarní situaci došlo ve třetím setu, v němž Medveděv vedl s výhodou brejku 2:0. V dlouhé a pěkné výměně, v níž se Bublik bránil tweenerem, zasmečoval Rus směrem na svého soupeře, který před míčkem uhýbal skokem na zem a ještě jej stačil raketou odehrát.

„Sorry,“ okamžitě ze sebe vyhrkl Medveděv, přičemž výměna dále pokračovala. Pohotová rozhodčí ovšem hru zahlášením „hindrance“ ukončila. Medveděvova další smeč do volného kurtu se tak již nepočítala.

A zatímco Bublik se začal smát, Medveděv nechápal, co se stalo. „Řekla jsem to, protože jsi během výměny mluvil,“ vysvětlila Tourteová, proč hru stopla a přiřkla fiftýn Kazachovi. Za výkřiky či mluvení během výměny (pokud nepočítáme čtyřhru) je možné využít tohoto pravidla. Není to však příliš časté řešení, jelikož překážkou ve hře se obvykle myslí něco mnohem zásadnějšího než prostá omluva či slovo, které nemá na průběh výměny žádný dopad.

Paradoxem je, že Bublik, který se sbíral ze země, ani omluvu Rusa nezaregistroval. „Kdo mluvil během výměny?“ ptal se, když se přestal smát.

„Dokážeš si představit, jak hloupé tohle rozhodnutí je? Brácho, tohle bude na Tennis TV,“ řekl svému protihráči Medveděv, který nemohl uvěřit tomu, že hra byla pozastavena kvůli jednomu slovu a úspěšně predikoval, že celá situace bude zveřejněna na kanálu Tennis TV.

V tu chvíli se Bublik začal opět hlasitě smát, čehož Medveděv využil. „To se směje tobě,“ obrátil se zpět k rozhodčí. „Je prostě neuvěřitelné, co jsi právě udělala.“

Bublik mezitím stále příliš nevěděl, co se stalo. „Takže jsi to zavolala, protože jsem narušil výměnu?“ tázal se Tourteové, která mu však odvětila, že viníkem byl Medveděv.

„To je neuvěřitelné! Směje se ti,“ volal opět Medveděv na rozhodčí. „Takže co? Budeme výměnu opakovat?“

„Nebudeme,“ pronesla Tourteová, která automaticky přisoudila fiftýn Bublikovi.

Duel nakonec favorit vyhrál 4:6, 6:3, 6:4 a postoupil do osmifinále.