Češky rozhodovaly o svých postupech ve čtyřhrách, Francouzky zapojily při cestě do finále jen dvě hráčky

- Filip Lefenda

Finále populárního Fed Cupu již klepe na svá pomyslná vrátka. V sobotu se rozeběhne měření sil týmů Francie a České republiky. Zatímco se domácí výběr kapitánky Amelie Mauresmové letos opírá výhradně o výkony Caroline Garciaové a Kristiny Mladenovičové, český celek působil ve smyslu zapojování tenistek v průběhu ročníku komplexněji - na kurty se v rámci úvodních dvou kol podívalo kvarteto hráček. Další odlišností je pak hrací prostředí. Zatímco Francie odehraje celý ročník kompletně na domácí půdě, Češkám se letos hrát před vlastním publikem nepoštěstilo ani jednou.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku 

1. KOLO

Češky, které vstupovaly do letošního ročníku ženské týmové soutěže jako nejvýše nasazený tým, vyfasovaly zkraje února v prvním kole na venkovní půdě nevyzpytatelné Rumunsko. Tým okolo aktuální tenisové čtyřky Simony Halepové měl v Kluži výhodu bouřlivého domácího publika, které jej málem dotáhlo až k postupu.

Po sobotě platil vyrovnaný stav 1:1, se kterým se víceméně počítalo, překvapivě se však urodily výsledky v opačném gardu. Favorizovaná Halepová nejprve po výhře v tiebreaku prvního setu prohrála duel s Karolínou Plíškovou, aby následně Petra Kvitová nezvládla mač s Monicou Niculescuovou, hráčkou, která vyznává dosti specifický herní styl plný čopovaných úderů.

Rodačka z Bílovce posléze prohrála i úvodní nedělní dvouhru s Halepovou a Rumunsko mělo dva pomyslné mečboly. Plíšková však o pár chvil později nezáviděníhodnou situaci proti Niculescuové zvládla, když o své výhře a srovnání stavu rozhodla až po vítězství 6:3 ve třetím setu.

Rozhodnout tak musela závěrečná čtyřhra, drama se však nekonalo. Po bok Plíškové se postavila Barbora Strýcová a společně se svou spoluhráčkou přehrála domácí duo Mituová, Olaruová 6:2 a 6:3. Byl to na závěr paradoxně vůbec nejjednoznačnější zápas celého hracího víkendu.

Rumunsko – Česká republika 2:3

1. zápas: Simona Halepová – Karolína Plíšková 7:6 (4), 4:6, 2:6

2. zápas: Monica Niculescuová – Petra Kvitová 6:3, 6:4

3. zápas: Simona Halepová – Petra Kvitová 6:4, 3:6, 6:3

4. zápas: Monica Niculescuová – Karolína Plíšková 4:6, 6:4, 3:6

5. zápas: Andreea Mituová, Raluca Olaruová – Karolína Plíšková, Barbora Strýcová 2:6, 3:6

 

Francouzky měly pro úvodní kolo výhodu domácího prostředí, a ačkoliv se na postup nadřely podstatně méně než Češky, do měření sil proti Italkám vstoupily špatnou nohou. Kristina Mladenovičová sice úvodní set proti „ranařce“ Giorgiové vyhrála jednoznačně 6:1, ve zbytku zápasu už ale uhrála jen pět her a tým vedený kapitánkou Mauresmovou musel výsledek otáčet. Na tvrdém povrchu v Marseille pozvedla francouzské akcie Caroline Garciaová, která ve dvou setech zdolala antukářku Erraniovou.

Stejný „kousek“ se na úvod nedělního programu povedl také Mladenovičové. Dílo italské zkázy poté dokonala opět suverénní Garciaová, která proti Giorgiové opět neztratila ani sadu. Závěrečná čtyřhra už nemohla na postupu Francie nic změnit, přesto se na kurt postavilo opět duo Garciaová, Mladenovičová, které zvítězilo suverénně 6:1 a 6:0. Na druhé straně dvorce sice stála rovněž kvalitní deblistka Erraniová, po její bok se ovšem postavila neznámá Caregarová, která se v žebříčku čtyřhry pohybovala až v šesté stovce.

Francie – Itálie 4:1

1. zápas: Kristina Mladenovičová – Camila Giorgiová 6:1, 4:6, 1:6

2. zápas: Caroline Garciaová – Sara Erraniová 6:3, 7:5

3. zápas: Kristina Mladenovičová – Sara Erraniová 7:6 (4), 6:1

4. zápas: Caroline Garciaová – Camila Giorgiová 6:3, 6:4

5. zápas: Caroline Garciaová, Kristina Mladenovičová – Martina Caregarová, Sara Erraniová 6:0, 6:1

 

SEMIFINÁLE

V dubnu Češky vycestovaly do švýcarského Lucernu. Domácí sestava čítala neobvykle jen tři jména, když singlistky Bacsinszkou s Golubičovou doplnila ostřílená deblistka Hingisová, český výběr se zase musel obejít bez Petry Kvitové, místo které zasáhla do dvouher Barbora Strýcová. A vstup měla více než povedený. Hned na úvod semifinálového fedcupového klání doslova rozdrtila švýcarskou jedničku Bacsinszkou, které povolila uhrát jen dva gemy! Toto vítězství měla následně stvrdit Plíšková proti Golubičové, ta ovšem prožívala snový víkend a získala pro svůj tým naprosto nečekané dva body. První z nich právě proti české jedničce, se kterou dokázala otočit duel a zvítězit ve třech sadách.

To žebříčkově o poznání lépe postavené Bacsinszké se nedařilo prakticky vůbec, sedmadvacetiletá rodačka z Lausanne neuhrála set ani s Plíškovou a Češky opět vedly. Pomyslný mečbol mohla proměnit Strýcová v souboji s Golubičovou, domácí hráčka ale předvedla po prohraném prvním setu další famózní obrat a dovedla střetnutí do rozhodující čtyřhry.

V té se postavila vedle zkušené Hingisové, v té době deblové světové jedničky. Čtyřhra však, stejně jako v Rumunsku, vyšla Češkám na jedničku. Duo Hradecká, Plíšková vyhrálo oba sety shodně 6:2 a odstartovalo oslavy naší reprezentace. Zejména prvně jmenované Lucie Hradecké byl kurt opravdu plný.

Švýcarsko – Česká republika 2:3

1. zápas: Timea Bacsinszká – Barbora Strýcová 0:6, 2:6

2. zápas: Viktorija Golubičová – Karolína Plíšková 3:6, 6:4, 6:4

3. zápas: Timea Bacsinszká – Karolína Plíšková 4:6, 2:6

4. zápas: Viktorija Golubičová – Barbora Strýcová 3:6, 7:6 (6), 6:1

5. zápas: Viktorija Golubičová, Martina Hingisová – Lucie Hradecká, Karolína Plíšková 2:6, 2:6

 

Tým Amelie Mauresmové si zahrál opět před svým publikem, senzační přemožitelky Ruska z prvního kola – tým Nizozemska – pozval na tvrdý povrch do městečka Trélazé. Také tentokrát platily hostující tenistky za velké outsiderky, osudu se ale opět vzepřely. Že to nebude mít Francie vůbec jednoduché ukázala již v úvodním střetnutí Kiki Bertensová, která Caroline Garciaovou zdolala ve dvou setech. Stejnou mincí posléze oplácela Kristina Mladenovičová, jenž si poradila s Richel Hogenkampovou.

Neděli zahájila svým druhým semifinálovým vítězstvím Bertensová, která zaskočila Mladenovičovou, a domácí kvarteto bylo rázem pod obrovským tlakem. Nizozemský kapitán Paul Haarhuis se poté rozhodl o změnu, když do čtvrté dvouhry nasadil místo Hogenkampové v žebříčku trochu hůře postavenou Arantxu Rusovou, ani ona ale nedokázala v souboji s Garciaovou napodobit dvoubodovou Bertensovou a rozhodnout tak musela i zde až závěrečná čtyřhra.

Ta měla jednoznačné favoritky v podobě světových deblových dvojek Garciaové a Mladenovičové, ty ale úvodní sadu proti Bertensové s Hogenkampovou nečekaně nezvládly a v hale Lolre se rýsovalo překvapení. To se ale nakonec k radosti domácího publika nekonalo. Francouzky v dalších dvou dějstvích zabraly a získaly je shodně poměrem 6:3 pro sebe.

Francie – Nizozemsko 3:2

1. zápas: Caroline Garciaová – Kiki Bertensová 4:6, 2:6

2. zápas: Kristina Mladenovičová – Richel Hogenkampová 6:2, 6:4

3. zápas: Kristina Mladenovičová – Kiki Bertensová 5:7, 4:6

4. zápas: Caroline Garciaová – Arantxa Rusová 6:3, 6:4

5. zápas: Caroline Garciaová, Kristina Mladenovičová – Kiki Bertensová, Richel Hogenkampová 4:6, 6:3, 6:3