Macháče dal dohromady chiropraktik. Formu načasoval v průběhu turnaje

- Radek Štohl, Jan Kousal

Výsledkově takto hladký průběh očekával asi jen málokdo. Tomáš Macháč během sobotního odpoledne vyzrál na dobrého známého Botica van de Zandschulpa dvakrát 6:2, zásluhou čehož si v neděli na challengeru Svijany Open zahraje proti Alexi Molčanovi o třetí trofej dvouhry z této kategorie.

„Botica znám velmi dobře, při společných turnajích spolu hodně trénujeme. Rozhodně je to těžký soupeř. Bylo to o tom, kdo udrží hlavu. Taktiku jsem měl jasnou, která platila. Navíc mu nešel první servis, ze začátku se spíše hrály výměny. Pak jsem se na podání rozehrál, on rytmus nenašel. Jsem rád, že jsem využil všechny míče a nebylo to zbytečně dvakrát 6:4,“ pochvaloval si 20letý mladík.

Po pátečním postupu mezi kvarteto nejlepších tenistů turnaje si však nedávný olympionik příliš nevýskal – musel navštívit chiropraktika. „Dal mě dohromady – jak pršelo, povrch klouzal a předtím jsem hrál na trávě a betonu, tak třísla včera dostala záhul. Jak však bylo vidět na dnešním výsledku, tak jsem stoprocentně v pořádku. Skvělou práci jsem odvedl i s kondičním trenérem. Formu jsme načasovali, ladili jsme ji při turnaji.“

Macháčovi před libereckým turnajem náleželo 150. místo žebříčku dvouhry. Vzhledem ke zdejší konkurenci zde vykonával roli sedmého nasazeného. „Jedná se o velmi těžký turnaj. Navíc bylo náročné přecházet z jiného povrchu. Jsem rád, že jsem takto krátce našel formu na antuce,“ těší Čecha, který za poslední měsíc a půl hrál na trávě, antuce, tvrdém povrchu a znovu antuce.

Už zítra ho čeká čtvrté challengerové finále kariéry. Proti Alexi Molčanovi bude usilovat o sedmý titul, třetí z challengeru. „Alex teď hraje výborný tenis, zvláště na antuce. Doufejme, že to bude krásné finále, užiju si ho. Nechám tam vše,“ ujišťuje Tomáš Macháč, který v případě triumfu o jednu příčku může překonat maximum na žebříčku ATP. Tedy dostat se na 136. pozici.