Svijany Open: Macháč vyřadil pátého nasazeného a postoupil do finále. Jebavý vybojoval titul

- Redakce

Sobotní den na Svijany Open nabídl dva české zástupce. Tomáš Macháč ve svém druhém letošním semifinále dvouhry uspěl a vybojoval čtvrté finále na challengeru. Roman Jebavý později s deblovým parťákem Igorem Zelenayem vyhrál finále čtyřhry.

Jebavý v Liberci slaví titul ze čtyřhry
Roman Jebavý poprvé po dvou a půl letech slaví deblový titul. Zkušený český tenista a jeho tradiční parťák Igor Zelenay na challengeru Svijany Open v Liberci zvládli finálový duel proti páru Blancaneaux, Janvier, který porazili 6:2, 6:7(6), 10:5. Česko-slovenská dvojice už vedla 6:2, 5:3, v desátém gemu navíc při vlastním podání měla mečbol, který nezužitkovala. Jebavý se Zelenayem ve zkrácené hře měli dvakrát minibrejk navrch, za stavu 6:5 na returnu dokonce mečbol, závěr tiebreaku ovšem nezvládli. Třetí nasazený debl se plně zkoncentroval na super tiebreak, ve kterém získal čtyři minibrejky. Podruhé v kariéře tak dokráčel pro společnou trofej.

Macháč v Liberci vybojoval finále
Tomáš Macháč (150.) si počtvrté v kariéře zahraje finále challengerového turnaje. V sobotním odpoledním semifinále dvouhry na Svijany Open mu cestu nezkřížil ani pátý nasazený Botic van de Zandschulp (126.), kterého Macháč porazil dvakrát 6:2. Český tenista hned v úvodním gemu utkání získal brejk, za stavu 3:2 zvládl dlouhou hru při vlastním podání, při které odvrátil tři brejkboly. Vzápětí navíc podruhé v duelu uspěl při podání soupeře. Druhý set byl o poznání rychlejší, domácí mladík vybojoval dva brejky, při servisu už nepřipustil žádný brejkbol. O titul se utká se Slovákem Alexem Molčanem (153.).

Molčan v semifinále ztratil jediný gem
Alex Molčan (153.) si potřetí v sezoně zahraje finále dvouhry, z toho druhé na challengeru. Třiadvacetiletý slovenský tenista na turnaji Svijany Open v semifinále rozdrtil Maleka Džazírího (285.) po sadách 6:1, 6:0. Molčan během 49 minut zápasu pětkrát uspěl na returnu, při vlastním podání nečelil jedinému brejkbolu. Ve finále narazí na Tomáše Macháče (150.).

Semifinále dvouhry
Malek Džazírí (TUN, 285.) – Alex Molčan (SVK, 153.) 1:6, 0:6
TOMÁŠ MACHÁČ (150.) – Botic van de Zandschulp (NED, 126.) 6:2, 6:2

Finále čtyřhry
Blancaneaux, Janvier (FRA) – JEBAVÝ, Zelenay (SVK) 2:6, 7:6(6), 5:10