US Open bez generálky. Federer se odhlásil ze dvou turnajů Masters

- Marek Bartošík

Roger Federer (9.) se nezúčastní nadcházejících turnajů kategorie ATP Masters 1000 v kanadském Torontu a americkém Cincinnati kvůli přetrvávajícím potížím s kolenem. Legendární Švýcar nestartoval ani na nedávném olympijském klání v Tokiu. Jeho dosud posledním vystoupením zůstává Wimbledon, na němž prohrál ve čtvrtfinále s Polákem Hubertem Hurkaczem.

Další zprávu s trpkou příchutí musejí skousnout fanoušci Rogera Federera, který se po olympiádě v Tokiu omluvil také ze dvou severoamerických Masters, kde tradičně dosahoval skvělých výsledků.

Svou sbírku devíti trofejí (dvou z Kanady a sedmi ze Cincinnati) ale letos nerozšíří. Na vině je zranění pravého kolene, kvůli kterému hvězdný Švýcar loni podstoupil dvě operace.

Dvacetinásobný grandslamový šampion se letos představil pouze na pěti turnajích: v Dauhá vypadl ve čtvrtfinále s Nikolozem Basilašvilim, v Ženevě prohrál už ve druhém kole s Pablem Andújarem (v tom prvním měl volný los), na Roland Garros nenastoupil do osmifinále proti Matteovi Berrettinimu, v Halle neuspěl v osmifinále s Félixem Augerem-Aliassimem a na Wimbledonu nezvládl čtvrtfinálový souboj s Hubertem Hurkaczem.

Vzhledem k omluvence Federera z obou letních „tisícovek“ vzniká otazník i nad jeho účastí na US Open, jež se bude konat od 30. srpna.

Z Masters v Torontu, které začne 9. srpna, se kromě Federera omluvili také světová jednička Novak Djokovič, olympijský vítěz Alexander Zverev z Německa, Rakušan Dominic Thiem, domácí hvězda Milos Raonic, Ital Matteo Berrettini, Španěl Pablo Carreňo Busta, Švýcar Stan Wawrinka a Belgičan David Goffin.

Vítězem posledního konaného ročníku (2019) je Španěl Rafael Nadal, který figuruje i v letošní startovní listině.