Nadějné vyhlídky! Nejméně tři Češky jsou ve hře o účast na Turnaji mistryň

- Marek Bartošík

Dosud není jasné, kde a kdy se bude konat WTA Finals čili Turnaj mistryň, jeho obsazení se ale po odehrání tří ze čtyř grandslamů pomalu rýsuje. Mezi elitní osmičkou hráček, které figurují na postupových příčkách, nalezneme druhou Barboru Krejčíkovou a pátou Karolínu Plíškovou. V případě kvalitních výsledků má šanci na účast také zatím patnáctá Karolína Muchová, teoreticky i dvaadvacátá Petra Kvitová.

Čeští fanoušci si v posledních letech zvykli, že když už se koná Turnaj mistryň, je na něm velmi slušné zastoupení českých tenistek. Tento vzorec by měl platit i pro letošní ročník, jehož termín ani místo konání zatím neznáme (organizace WTA zveřejní podrobnosti v následujících týdnech).

A jak vypadá letošní pořadí hráček? Za suverénní Australankou Ashleigh Bartyovou (5381 bodů) se na parádním druhém místě vyhřívá Barbora Krejčíková (3778), která letos ovládla Roland Garros a také turnaje ve Štrasburku a Praze.

Za ní následují běloruská ranařka Aryna Sabalenková (3538) a mladičká Polka Iga Šwiateková (2680). Páté místo patří wimbledonské finalistce Karolíně Plíškové, jež letos nastřádala 2607 bodů. Na postupových místech jsou ještě čtyřnásobná grandslamová vítězka Naomi Ósakaová z Japonska (2536), hvězdná Španělka Garbiňe Muguruzaová (2325) a zkušená Ruska Anastasija Pavljučenkovová (2029).

První nepostupové místo patří Tunisance Ons Džabúrové (2010). Karolína Muchová, která letos kvůli zranění nastoupila dosud pouze k osmi turnajům, drží patnáctou příčku s 1687 body. Na postupovou osmou pozici tak ztrácí hratelných 342 bodů (tento počet přibližně odpovídá odměně za semifinále na akci kategorie WTA 1000).

Pro čtyřiadvacetiletou Muchovou bude důležité zdraví, pak může na turnajích na tvrdém povrchu díky svým nesporným kvalitám vylepšovat umístění v letošním i celkovém žebříčku (v tom jí patří 23. místo).

Už o něco menší šanci na účast mezi nejužší elitou má aktuálně dvaadvacátá Petra Kvitová (1337 bodů). Šampionka z letošního turnaje v Dauhá by ideálně potřebovala posunout své maximum na US Open, jímž je dosud „pouze“ čtvrtfinále (2015, 2017).

Na start na Turnaji mistrů bude chtít zaútočit také Ukrajinka Elina Svitolinová. Světová šestka a bronzová medailistka z Tokia je letos zatím až dvacátá s 1572 body. V co nejlepším světle se touží po triumfu na olympijských hrách ukázat Švýcarka Belinda Bencicová, jež se aktuálně nachází na 23. příčce s 1319 body.

Turnaj mistryň se loni kvůli pandemii covidu-19 nekonal. Dosud poslední odehraný ročník ovládla v sezóně 2019 Australanka Ashleigh Bartyová, která ve finále porazila Ukrajinku Elinu Svitolinovou, tedy šampionku z roku 2018.

Zmínku si zaslouží i letošní pořadí deblových párů, kterému suverénně vévodí Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková (5885 bodů). Na druhém místě jsou se znatelným odstupem Japonky Šuko Aojamaová a Ena Šibaharaová (3983). Marie Bouzková a Lucie Hradecká, jež letos získaly tituly v Birminghamu a Praze, figurují na čtrnáctém místě s 1295 body.