Grandslamové vítězky se odhlašují z Montréalu, těží z toho Češka

- Filip Lefenda

Druhá hráčka ženského žebříčku Naomi Ósakaová se po brzkém konci na domácích olympijských hrách v Tokiu rozhodla nestartovat na podniku WTA 1000 v kanadském Montréalu. Spolu s japonskou hvězdou se z akce, která odstartuje už v pondělí 9. srpna, odhlásila i světová čtyřka Sofia Keninová či osmička Iga Šwiateková. Nejlepší Češky naopak s účastí nadále počítají.

Poslední soutěžní zápas odehrála třiadvacetiletá Ósakaová před olympiádou na konci května. Po dobrém vstupu do Roland Garros tehdy k utkání druhého kola proti Rumunce Aně Bogdanové nenastoupila a z pařížského grandslamu pro psychické problémy překvapivě odstoupila. Už před turnajem přišla s kontroverzním rozhodnutím neúčastnit se tiskových konferencí a přiznala problémy s úzkostmi a stresem.

I proto mnohé překvapilo, když se za pozornosti celého sportovního světa zhostila před dvěma týdny úlohy oficiálně zahájit tokijské hry a zapálila olympijský oheň. Samotný turnaj ovšem Ósakaové příliš nevyšel. Po „povinných“ výhrách nad Číňankou Čeng Saj-saj a Švýcarkou Golubicovou jí v osmifinále vystavila stopku pozdější stříbrná medailistka Markéta Vondroušová.

Nyní se měla majitelka čtyř grandslamových trofejí představit právě v Montréalu, kde měla plnit roli nasazené jedničky a papírově největší favoritky na titul. Kanadští organizátoři ale dnes oznámili, že se Ósakaová z prestižní „tisícovky“ odhlásila. A spolu s ní i další dvě členky elitní desítky a loňské grandslamové vítězky – americká světová čtyřka Sofia Keninová a osmička Iga Šwiateková z Polska.

Čeští tenisoví příznivci každopádně smutnit nemusí. Po odstoupení výše jmenovaných proklouzla do hlavní soutěže Marie Bouzková. Mezi přihlášenými figurují rovněž Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková, Petra Kvitová, Karolína Muchová či Markéta Vondroušová. Role nejvýše nasazené hráčky připadne Bělorusce Sabalenkové.