Zlato z OH, čtyři tituly v řadě a pozice světové jedničky! Zakončí Murray sezonu vítězstvím v Londýně?

- Jan Havlovic

Životní sezona. I tak by se dal charakterizovat letošní rok z pohledu Andyho Murrayho. Skotský tenista dosáhl mnoha úspěchů, za což byl náležitě odměněn posunem na pozici světové jedničky! Dokáže Murray uspět na Turnaji mistrů?

Rodák z Glasgow zahájil letošní sezonu na Hopman Cupu, což byl také jediný turnaj, kterého se zúčastnil před Austrlian Open. Menší herní praxe nebyla na skotském tenistovi znát a dokráčel až do finále, ve kterém se však musel sklonit před Novakem Djokovićem. Murraymu vůbec nevyšly turnaje v Indian Wells a Miami, kde skončil shodně ve třetím kolem a nedokázal obhájit body za semifinálovou, respektive finálovou účast z minulého roku.

Během antukové části sezony se aktuálně světová jednička zúčastnila tří turnajů – Madrid, Řím, French Open. Ve všech třech případech bylo stejné obsazení finálového zápasu – Djoković kontra Murray. Skot se radoval z vítězství v Římě, kdežto srbský tenista v Madridu a v Paříži, a tak Murray i druhé grandslamové finále tohoto roku prohrál.

To chtěl devětadvacetiletý tenista změnit ve Wimbledonu, před kterým si naplánoval přípravu v Queen’s Clubu, kde celý turnaj vyhrál. Na domácím Wimbledonu Murraymu pomohlo brzké vypadnutí Novaka Djokoviće, které skotskému tenistovi otevřelo cestu k zisku prvního grandslamového titulu letošní sezony. Po nejslavnějším turnaji planety si Murray naordinoval pauzu, neboť jeho herní kalendář byl v první polovině letošní sezony opravdu vydatně naplněný...

 

Holding this bad boy makes the ice bath that little bit more bearable ??

Fotka zveřejněná uživatelem Andy Murray (@andymurray),Čec 10, 2016 v 10:27 PDT

Druhou polovinu sezony odehrál Murray v parádní formě! Vše započal na OH v Riu, kde získal druhou zlatou medaili v řadě. Z Brazílie skotský tenista odcestoval do Cinccinati, kde se rovněž radoval z vítězství, avšak náročný program se na Murraym podepsal, neboť na US Open vypadl „již“ ve čtvrtfinále v souboji s Nišikorim.

Andy Murray načasoval formu na závěr sezony, neboť postupně dokázal vyhrát turnaje v Pekingu, Šangaji, Vídňi a na závěr v Paříži, kde se rodák z Glasgow konečně dočkal. Poté, co Milos Raonic odstoupil ze semifinálového boje, bylo jasné, že se Murray stane novou světovou jedničkou. Skot neopomněl poděkovat svému týmu, zejména Jamie Delgadovi, který s Andym celý rok objížděl turnaje. Bývalý britský tenista si myslí, že jeho svěřencovi pomohlo k postu světové jedničky hlavně otcovství. “Ano, myslím si to. Andy na turné tráví spoustu času a rodinná pohoda mu pomáhá ke klidu mimo kurty,” řekl Delgado v rozhovoru pro BBC.

 

Big thanks to my team for all the hard work in helping me get my 40th title!??? ????????????????????????????????????????

Fotka zveřejněná uživatelem Andy Murray (@andymurray),Říj 9, 2016 v 9:54 PDT

Poslední turnaj, který Murray v letošní sezoně odehraje, je Turnaj mistrů. Tedy turnaj, na kterém skotský tenista nikdy nedošel do finále. Již dva roky po sobě navíc aktuální světová jednička nedokázala projít ze skupiny. Přesně to by chtěl Murray v letošním roce změnit a s formou, kterou v závěru sezony předvádí, rozhodně není bez šance!