Bodový rekord, kariérní grandslam, ale také pád z trůnu krále tenisu! Může Djokovič v Londýně uspět?

- Jan Vojkůvka

Mohla to být dost možná sezona snů. Po fantastickém roce 2015 se Novak Djokovič v letošním ročníku prezentoval opět famózními výkony, dokonce stanovil nový rekord v počtu nasbíraných bodů do žebříčku... ale přišel Wimbledon a s ním začátek herní krize, která nakonec stála srbského tenistu pozici světové jedničky.

Byl prvním, kdo si zajistil účast na Turnaji mistrů a říkalo se, že v jeho formě může bez problémů zkompletovat kalendářní grandslam! Na to však nedošlo, ač dosáhl jiných milníků - stanovil nový rekord v počtu bodů na žebříčku, kterých měl v jednu chvíli na kontě 16 790, vybojoval kariérní grandslam, když konečně ovládl French Open.

Jenže i pohádka má svůj konec a poté, co Djokovič navázal vítězně na rok 2015 a ovládl turnaje v Dauhá, Australian Open, Indian Wells a Miami, přišlo nečekané zaváhání ve druhém kole v Monte Carlu, kde padl s Jiřím Veselým.

Nečekaná porážka, která v danou chvíli nic neznamenala. Obzvlášť poté, co vybojoval titul v Madridu, finále v Římě a titul na French Open. Jenže byla to jedna z prvních vlaštovek, které předznamenaly pád suveréna mužského tenisu.


Jeho největší soupeř, Brit Andy Murray, na úvod sezony s Djokovičem prohrával, ale postupem času šla jeho forma nahorů, zatímco Djokovičova strmě dolů. Získával další a další tituly, až srbského tenistu na posledním turnaji sezony dokonce sesadil z trůnu. Tou dobou měl za sebou Novak několik velkých zklamání.

Tím prvním byl nečekaný výpadek ve třetím kole Wimbledonu, kde měl kralovat, místo toho padl s Američanem Querreyem, kterého nedostal ani do pěti setů. Na vině mohla být různá menší zranění, o kterých se dost spekulovalo a o nichž se vyjádřil i Djokovič. Dalším důvodem mohly být osobní problémy... A nebo ztráta motivace?

Nad motivací se uvažuje již delší dobu, ale titulem v Torontu na konci července tyto spekulace Djokovič opět zametl pod stůl, jenže přišly olympijské hry v Riu, nervydrásající bitva s Del Potrem a srbský favorit, který toužil po zlaté medaili, odcházel z kurtu po prvním kole se slzami v očích...


Smutný pohled, který obletěl svět, jen potvrdil, že něco není v pořádku. Djokovič sice po krátké pauze dokázal dojít na US Open až do finále, ale stylem, který se snad ani jemu nelíbil. Jiří Veselý proti němu nenastoupil, dva soupeři skrečovali. A ve finále přišla nečekaná prohra s Wawrinkou.

Djokovič se snažil dřít, trénovat, odpočívat, něco změnit, ale sezonu zakončil neúspěchy na turnajích Masters v Šanghaji a Paříži. V Číně vypadl v semifinále, ve Francii ve čtvrtfinále a spadl z pozice prvního hráče světa.


A tak nyní čeká na Novaka těžká úloha - na Turnaji mistrů obhajuje loňský titul. Jenže forma není ideální, Murray je rozjetý. Dokáže se Djokovič zmobilizovat k odporu a, tentokrát nikoliv v roli favorita, v Londýně dokráčet k pátému vítězství v řadě a šestému celkově?