Olympijské zklamání. Spojené státy v Tokiu neprodloužily medailovou sérii

- Marek Bartošík

Na olympijských hrách dlouho platilo, že Spojené státy americké pravidelně sbíraly medaile z tenisových soutěží. Jejich žně vypukly už v Soulu 1988, kdy se tenis oficiálně vrátil do programu největšího sportovního svátku. Tím začala série osmi olympijských her, na nichž američtí reprezentanti získali vždy alespoň jednu tenisovou medaili. Letos v Tokiu se jim však podobný kousek nepodařil.

Spojené státy patří jednoznačně k tenisovým velmocem, což opakovaně potvrzovaly také na letních olympiádách. Sestry Serena a Venus Williamsovy, Jennifer Capriatiová, Andre Agassi, bratři Bob a Mike Bryanovi nebo třeba Jack Sock dělali na uplynulých turnajích pod pěti kruhy ve velkém radost americkým fanouškům.

V Tokiu ale američtí tenisté a tenistky „ostrouhali“. Nejlepšího výsledku dosáhli Austin Krajicek a Tennys Sandgren, kteří obsadili čtvrté místo v mužské čtyřhře. Ve dvouhře dokonce žádný Američan neprošel do čtvrtfinále.

Nevýrazný výsledek velmoci vychází také z omluvenek Sereny Williamsové, Sofie Keninové, Reillyho Opelky a mladičké Coco Gauffové, již vyřadilo onemocnění covid-19.

Tokijský půst znamená pro americký olympijský tým obrovský rozdíl třeba oproti Londýnu 2012, kde tenisté a tenistky ukořistili hned tři zlata a jeden bronz. V Soulu 1988 dokonce nastřádali pět medailí, z toho dvě zlaté. Na dosud posledních Hrách v Riu se Spojené státy radovaly z kompletní medailové sbírky. Jejich tenisovou hvězdou byl tehdy Jack Sock, který si připsal zlato ze smíšené čtyřhry a bronz z mužské čtyřhry.

Naopak právě v mužském deblu slaví svou první tenisovou medaili z olympiády Nový Zéland, pro který získali bronz deblisté Marcus Daniell a Michael Venus.