Ochrana duševního zdraví? Naučte se s tlakem žít, má jasno Djokovič

- Jan Vojkůvka

Pokud chcete ve svém životě něco dokázat, musíte se připravit na to, že budete vystaveni obrovskému tlaku. A s tím se musíte naučit žít. Alespoň taková jsou slova světové jedničky Novaka Djokoviče, který se na olympijských hrách v Tokiu na jedné z tiskových konferencích vyjádřil k problému ochrany duševního zdraví.

Kromě Naomi Ósakaové, která se na nějaký čas stáhla z tenisových turnajů kvůli tlaku ze strany médií, a po vyřazení v osmifinále olympijského turnaje uvedla, že byla pod velkým tlakem okolí, totiž způsobila poprask gymnastka Simona Bilesová. Ta odstoupila z víceboje družstev a vynechá i víceboj jednotlivkyň, kde měla být hlavní favoritkou na zlato.

Důvod? Ochrana duševního zdraví a přílišný tlak.

Djokovičovi se ale takový přístup příliš nelíbi. „Tlak je privilegium,“ upozornil. „Žádný profesionální sport se bez tlaku neobejde. Pokud usilujete o to, abyste se dostali na vrchol, měli byste se začít učit, jak se s tlakem vyrovnat. A jak všechna tahle očekávání zvládnout na hřišti, ale i mimo něj,“ podotkl.

„Samozřejmě, že je normální, když s tím sportovci na začátku bojují. Nikdo se s touto schopností nenarodil, ta přichází až časem,“ řekl smířlivěji s tím, že je však životně důležité, pokud chce člověk dojít na vrchol a setrvat na něm, aby tuto schopnost každý sportovec získal. K tomu pomáhají především zkušenosti.

Srbský tenista, který postoupil už do čtvrtfinále olympijského turnaje a dál živí naději na senzační Golden Slam (k čemuž potřebuje vyhrát nejen olympiádu, ale také US Open), je pod tlakem každým dnem. Nejen ze strany médií či bulváru, ale také ze strany fanoušků a i dalších sportovců. To ostatně poznal i nyní v olympijské vesnici, kde jej ostatní často žádají o autogram či společnou fotografii.

„Vyvinul jsem mechanismus, jak se s tím vypořádat tak, aby mě to nerozptylovalo a neunavilo. Mám dost zkušeností, abych pak šel na kurt a hrál nejlépe, jak umím,“ řekl k zájmu okolí vítěz 20 grandslamových turnajů, který na olympijských hrách doposud slavil "pouze" bronzovou medaili v Pekingu 2008.

A v Tokiu to hodlá změnit.