LOH Tokio: Vondroušová ztratila jen čtyři hry! Ve finále jsou i Krejčíková se Siniakovou

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Český tenis bude mít olympijské medaile ve dvouhře i čtyřhře! Markéta Vondroušová si hladce ve dvou setech poradila s Elinou Svitolinovou a vysloužila si postup do finále! Misto v olympijském finále vybojovalo i duo Krejčíková, Siniaková, když ve třech setech vyřadilo ruskou dvojici Veroniku Kuděrmetovovou, Jelenu Vesninovou.

Vondroušová vybojovala postup do singlového finále!
Markéta Vondroušová slaví ve čtvrtečním semifinále vítězství nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovou ve dvou setech 6:3, 6:1 a má jistotu olympijské medaile!

První set nabídl zejména na začátku divokou podívanou. Vondroušová totiž do zápasu vstoupila skvěle a hned v první hře vybojovala brejk. Svitolinová však kontrovala okamžitým rebrejkem a srovnala na 1:1 a až poté si obě hráčky podržely v utkání servis.

Lepší tenistkou na kurtu ovšem zůstávala Vondroušová, která svou převahu přetavila v brejk v páté hře a své vítězství v úvodním dějství potvrdila na returnu ještě v deváté hře.

Do druhého setu vlétla Vondroušová po hlavě a rychle se ujala vedení 3:0 s brejkem z druhého gemu.  Svitolinová marně hledala na svou soupeřku recept a místo toho, aby něco udělala se svou ztrátou, ještě ji navýšila v šesté hře, kdy ji česká hráčka znovu brejkla. Následně Vondroušová zápas dopodávala.

O zlatou olympijskou medaili si Vondroušová zahraje s Belindou Bencicovou. Švýcarka v prvním semifinále ve třech setech porazila Jelenu Rybakinovou.

„Super jsem podávala a držela jsem se plánu. Cítila jsem se s ní dobře ve výměnách, nemlela mě, jak hrozilo. Chtěla jsem zůstat v klidu, zbytečně to neuspěchávat, protože ona když se chytne, tak je nepříjemná a strašně moc toho vrátí,“ nechala se po zápase slyšet Vondroušová. 
 
„Myslím, že rozhodlo podání, které mi docela šlo. Výsledek vypadá jednoznačně, ale tak jednoznačné to nebylo, protože ona bojovala do posledního bodu. Hrála jsem s ní v Římě, tam na ni platily kraťasy. Na betonu je to jiné, víc to skáče a je těžší je hrát, ale i tak fungovaly. Pak jsem se ji snažila vyhánět forhendem ven a ona si pak ve výměnách tolik nevěřila a hrozně riskovala,“ popsala recept na úspěch.

Finále vybojovaly i Krejčíková se Siniakovou
České deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vybojovaly postup do finále olympijského turnaje! Ve čtvrtečním semifinále si poradily s Ruskami Veronikou Kudermětovovou a Jelenou Vesninovou, které porazily 6:3, 3:6, 10:6.

První set rozhodl jediný brejk, k němuž se Češky propracovaly v šesté hře. V průběhu sady přitom samy čelily dvěma brejkbolům, ale s hrozbou ztráty servisu si poradily.

A jediný brejk nakonec rozhodl i druhý set. V něm se tentokrát ve čtvrté hře radovaly ruské hráčky, které následně v pátém gemu odvrátily hrozbu rebrejku a vynutily si záhy supertiebreak.

Rozhodující sada do 10 bodů však přinesla radost českému páru, který si dokázal vypracovat vedení 7:3 se dvěma minibrejky a posléze tento set doservíroval.

„Dneska jsme vyhrály bojovností, nechaly jsme tam všechno,“ uvedla Siniaková. „Byl to strašně těžký zápas. Důležité bylo, že jsme chytly začátek supertiebreaku. Tam jsme hrály fakt dobře.“

„Věděly jsme, že v supertiebreaku začnu podávat, takže jsme se bavily, kde budu podávat, co jak zahrajeme. Samozřejmě i o tom, že budeme makat a bojovat a nedáme Ruskám nic zadarmo,“ navázala Krejčíková. „Chtěly jsme hlavně odevzdat maximum. Tohle je o štěstí, hodně o štěstí. Stálo to při nás. Oplatily jsme jim porážku z Wimbledonu, která byla hodně těžká.“

Důležité bylo, že se na klíčové míčky supertiebreaku dokázaly české tenistky soustředit, což potvrdila i Siniaková. „Koncentrace tam musí být stoprocentní, protože míčky tam jdou rychle za sebou. Rychle to utíká, každý balonek je důležitý. Snažily jsme se zahrát každý míč na sto procent. Nechtěly jsme ničeho litovat. Mám obrovskou radost,“ dodala šťastně.

Finále by mělo být na programu v neděli. České hráčky v něm vyzvou vítězky duelu mezi Pigossiovou se Stefaniovou a Bencicovou s Golubicovou.

Celý rozhovor s Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Siniakovou.

Deblové finále mužů bude ryze chorvatské
Hned dva chorvatské páry se probojovaly do finále mužské čtyřhry na olympijských hrách. V prvním semifinále slavili výhru 2:0 Čilič s Dodigem nad Novozélanďany Daniellem a Venusem. Ve druhém utkání pak Mektič s Pavičem porazili Američany Krajiceka se Sandgrenem.

Češky doplní ve finále Bencicová s Golubicovou
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková znají své soupeřky ve finále olympijského turnaje. Budou jimi Švýcarky Belinda Bencicová a Viktorija Golubicová, které v semifinále udolaly Brazilky Pigossiovou se Stefaniovou po sadách 7:5, 6:3.

Zápasy čtvrtečního programu LOH

Semifinále dvouhry žen
Belinda Bencicová (SUI, 12.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 20.) 7:6(2), 4:6, 6:3
Elina Svitolinová (UKR, 6.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) 3:6, 1:6

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Karen Chačanov (RUS, 25.) – Ugo Humbert (FRA, 28.) 7:6(4), 4:6, 6:3
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Kei Nišikori (JPN, 69.) 6:2, 6:0
Pablo Carreňo Busta (ESP, 11.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 6:2, 7:6(5)
Alexander Zverev (GER, 5.) – Jérémy Chardy (FRA, 68.) 6:4, 6:1

Semifinále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Kuděrmetovová, Vesninová (obě RUS) 6:3, 3:6, 10:6
Pigossiová, Stefaniová (obě BRA) – Bencicová, Golubicová (obě SUI) 5:7, 3:6

Semifinále čtyřhry mužů
Daniell, Venus (oba NZL) – Čilič, Dodig (oba CRO) 2:6, 2:6
Mektič, Pavič (oba CRO) – Krajicek, Sandgren (oba USA) 6:4, 6:4

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
Šibaharaová, McLachlan (oba JPN) – Pavljučenkovová, Rubljov (oba RUS) 5:7, 7:6(0), 8:10
Bartyová, Peers (oba AUS) – Sakkariová, Tsitsipas (oba GRE) 6:4, 4:6, 10:6
Siegemundová, Krawietz (oba GER) – Stojanovičová, Djokovič (oba SRB) 1:6, 2:6 
Vesninová, Karacev (oba RUS) – Šwiateková, Kubot (oba POL) 6:4, 6:4