Peklo v Tokiu! Soupeřku Vondroušové odvezli z kurtu na vozíku

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Nehezké scény se děly po prvním setu čtvrtfinálového zápasu mezi Markétou Vondroušovou a Paulou Badosaovou. Velké vedro a obrovská vlhkost dohnaly obě hráčky na pokraj naprostého fyzického vyčerpání. Španělská tenistka to nakonec nezvládla a na lavičce se fyzicky zhroutila. Posléze ani nedokázala z kurtu odejít po svých, pořadatelé ji museli odvézt na vozíčku.

Tokio, 13:00, teplota vzduchu 33 stupňů, vlhkost kolem 70 % a rozpálený beton na jednom z menších kurtů, kde není možné mezi výměnami najít ani kousek stínu.

Ještě před zápasem Vondroušové s Badosaovou bylo jasné, že podmínky pro tenis jsou tu vskutku nelidské. A nepomohl ani slunečník u lavičky a z trubek proudící uměle vytvářený studený vzduch. 

Už zkraje prvního setu obě tenistky ztěžka oddechovaly a po delších výměnách se pravidelně dostávaly vyčerpáním do předklonu, ve kterém pod stále pražícím sluncem chtěly během pár sekund najít alespoň trochu oddychu.

Byl to boj, který s tenisem už přestával mít tolik společného. Šlo spíš o to, kdo vydrží déle. Jenže nešlo couvnout, hrálo se o olympijské medaile – životní příležitost. 

Markéta Vondroušová naštěstí po tenisové stránce zvládla první set lépe (6:3), a i když obrovsky vyčerpaná, měla psychickou výhodu.

To Španělka Badosaová už to po prohraném setu nevydržela. Ztěžka usedla na lavičku a začalo být zle. Přišly problémy s dechem a mladá tenistka ještě víc zrudla v obličeji, nastoupit musel přivolaný doktor.

Když ale Badosaová nezvedala hlavu a nejevila známky zlepšení, bylo jasné, že v zápase už pokračovat nebude. 

Markéta Vondroušová přišla soupeřku na lavičku obejmout a utěšit, Španělka už ale příliš nevnímala. Následně ji doktoři položili na záda a snažili se ji dostat z kolapsu.

„Byla to hrůza, strašné. Bere to hrozně moc sil. Nedivím se, že odpadla. Bylo to maso,“ řekla po zápase Vondroušová.

KOMPLETNÍ OHLASY S MARKÉTOU VONDROUŠOVOU ZDE

Badosaová se na vlastní nohy nepostavila a z kurtu ji nakonec museli odvézt na invalidním vozíku s mokrým ručníkem přes hlavu. 

Nejednalo se o jediný případ kolapsu v olympijském tenisovém parku. Přibližně o hodinu později odváželi záchranáři kolem centrálního kurtu jednu z pracovnic organizačního týmu.