Vondroušovou čeká zápas s kontroverzní hvězdou: Ona je jiná, ale rozumím jí

- Jakub Slunecko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Na olympiádě sice Markéta Vondroušová startuje „jen“ díky chráněnému žebříčku na úkor Karolíny Muchové, kritikům svými výkony ale zavírá ústa. Ve druhém kole turnaje v Tokiu povolila Rumunce Buzarnescuové pouze tři gemy (6:1, 6:2). „Jsem moc šťastná. Zápas nebyl tak lehký, jak nasvědčuje výsledek. Jsem ráda, že jsem vyhrála většinu bitev, kdy jsme se tahaly o míče,“ řekla po zápase Vondroušová. Češka se teď může těšit na zápas proti domácí superstar Naomi Ósakaové, která poslední dobou budí velké kontroverze.

Ty dvě spolu ještě nikdy nehrály, ale jsou si v něčem blízké.

Naomi Ósakaová, výtečná japonská tenistka a ve 23 letech vítězka čtyř granslamů, nedávno šokovala a vyvolala velkou smršť kontroverze, když se odhlásila z Roland Garros s odkazem na psychické zdraví a nechuť k mediálním výstupům, které grandslamy a tenis obecně nezvratně doprovází.

Ani Vondroušová, finalistka Roland Garros z roku 2019, pozornost sdělovacích prostředků příliš nevyhledává.

„Naomi je jiná než ostatní, ale my se s tím jako tenisti musíme poprat. Taky moc nemám ráda média, takže s ní docela soucítím. Ale rozhovory k tenisu patří, vy nás zviditelňujete,“ řekla Vondroušová českým novinářům v Tokiu právě před atraktivním vzájemným duelem, který obě tenistky čeká v osmifinále olympijského turnaje.

Ósakaová zatím velký tlak na domácích hrách zvládá skvěle a ve dvou zápasech ztratila jen deset gemů. Bude tak proti Vondroušové jasnou favoritkou.

To ale může dvaadvacetileté Češce jen vyhovovat. 

„Naomi je výrazná, skvělá hráčka, má čtyři grandslamy. Pro mě to bude nová zkušenost. Půjdu si to užít. Ona je víc pod tlakem, já můžu jenom překvapit,“ věděla Vondroušová před duelem na krásném tokijském centrkurtu. 

„Už jsem na centru trénovala. Je to tam hezké, moc příjemný kurt. Budu chtít vyhrát jako v každém zápase. Naomi hraje zatím výborně, budu se snažit makat ze všech sil. Když jí to jde, krásně se na ni dívá. Zabíjí, co může. Tak snad to v našem zápase bude jiné. Pokusím se ji rozběhat, když budu mít šanci,“ plánovala Češka taktiku na favorizovanou soupeřku. 

Vondroušová nemá před atraktivním mačem proti světové dvojce co ztratit. Na olympiádě už má takzvaně „splněno“ poté, co se na její hlavu snesla kritika, že olympijskou letenku sebrala žebříčkově lépe postavené Karolíně Muchové.

Vondroušová totiž využila chráněný žebříček, což je naprosto běžná věc, při olympiádě jen více viditelná.

„Už jsem se k tomu vyjádřila mockrát a samozřejmě je super, že jsem tady vyhrála dvě kola. Že jsem dokázala, že sem mezi ty holky patřím. Užívám si tenis a jsem ráda, že mi to jde,“ uzavřela spokojená Vondroušová.